Ruske cijene, naša posla
75

Jasmin Salkić: Poslovanje BH-Gasa bi bilo ugroženo da nisu podignute cijene plina

Klix.ba
Jasmin Salkić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Jasmin Salkić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Povećanje cijene plina bi se, prema riječima direktora BH-Gasa Jasmina Salkića, moglo okarakterisati kao potez Vlade Federacije BiH da, nauštrb građana (op. n.), spašava društvo za proizvodnju i transport gasa koje im je od strateškog interesa.

"Poslovanje BH-Gasa bi bilo ugroženo da nije podignuta cijena plina. Mi bismo došli u momenat kad ne bismo mogli isplatiti svoje fakture. Vlada FBiH i BH-Gas već od polovine prošle godine otkupljuju gas po većoj cijeni i prodaju ga po manjoj. To je u ovom slučaju išlo u korist građana. Sada je odlučeno da se podignu cijene", kazao je Salkić za Klix.ba.

Napominje da su u prvom kvartalu bili u gubitku šest miliona KM zbog odluke Vlade FBiH da pomogne građanima i ne povećava cijene.

"Kad smo dobili informaciju da BH-Gas neće moći istrpiti ovakav način poslovanja, krenula je u spašavanje svog društva. Na kraju krajeva, BH-Gas spada u strateško društvo zbog drugih projekata koji su u planu", kategoričan je Salkić.

Potcrtava da je odluka o povećanju cijena plina donesena isključivo zbog cijena ruskog gasa.

"Razlog zbog kojeg smo se odlučili na podizanje cijene jeste rast ruske cijene koja je u posljednje dvije godine narasla 100 posto. Na sve to se dodaju troškovi transporta koji čine ukupan trošak od 97 posto", rekao je Salkić, obrazloživši da je uprava predložila a nadzorni odbor odobrio podizanje cijena plina, što je dalje upućeno Federalnom ministarstvu energije, rudarstva i industrije.

Upitan otežava li BH-Gasu poslovanje to što bez odluke Vlade ne mogu donositi odluke o povećanju ili smanjenju cijena plina, Salkić odgovara da nadzorni odbor može donositi odluke kada je riječ o industriji.

"Kad je riječ o distribuciji plina građanima, Vlada FBiH donosi odluke po uredbi. Naravno da će u budućnosti biti u interesu da se donese zakon o gasu. Međutim, BH-Gas se zajedno sa svojom Vladom bori da se taj zakon prvo donese na državnom nivou", kazao je on.

Napominje da je RS donio zakon na entitetskom nivou koji preuzima ingerencije države.

"Tri godine upozoravamo na jednostrane poteze RS koji ugrožavaju kompletan sistem snabdijevanja i preuzimanja državnih ingerencija. Borba je ovdje oko državnog zakona, odnosno oko ventila", istakao je Salkić.

Poručio je da, u skladu sa Evropskom energetskom zajednicom, rade na projektima od strateškog značaja gdje bi se napravila dva ulaza i dva izlaza iz BiH i gdje bi se smanjio utjecaj ruskog gasa u BiH.

Upitan da li će povećanje cijena plina dovesti do lančanih poskupljenja i zagađenja, Salkić izražava sumnju.

"Ovo nije najveća cijena i neće doći do zagađenja. Za vrijeme Vlade SDP-a cijena je bila 820 KM. Spadamo, prema Eurostatu, u najjeftinije cijene. BIli smo na 4. sad ćemo biti na 7. mjestu. Ne mogu se u ovom momentu mijenjati kretanja ruske cijene gasa. To je jedini razlog. Ne postoje nikakve političke konotacije. Riječ je o čistom poslovnom poteze", rekao je Salkić za Klix.ba.

Napomenuo je da je, zajedno sa svojim timom i Vladom Federacije BiH, do sada četiri puta obarao cijenu plina na istom principu na kojem je sada i povećana.

"Tada smo dogovorili da napravimo jedan strateški potez i izvršili stabilizaciju poslovanja svih gasnih kompanija u Kantonu Sarajevo; i Sarajevogasa i Toplana, i sa direktorima tih kompanija napravili jednu sjajnu priču. Riješili odnose među tim kompanijama gdje su bili veliki dugovi. BH-Gas je sebe doveo u priliku da se bavi onim stvarima kojima treba da se bavi, a to su strateški razvojni projekti. Sve to zbog interesa same države i čuvanja ventila u ovoj državi", zaključio je Jasmin Salkić.