{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Bez podrške prijedlozima SNSD-a i SDS-a o Sudu i Tužilaštvu BiH

S
14.2.2012. u 16:30
0
9
Bez podrške prijedlozima SNSD-a i SDS-a o Sudu i Tužilaštvu BiH
0
Bez podrške prijedlozima SNSD-a i SDS-a o Sudu i Tužilaštvu BiH
Parlament BiH
Glasovima članova Ustavnopravne komisije Predstavničkog doma parlamenta BiH iz SDA i SDP-a na današnjoj sjednici komisije odlučeno je da prijedlozi zakona o prestanku važenja zakona o Sudu i Tužilaštvu BiH, koje su u ime klubova SNSD-a i SDS-a predložili poslanici Drago Kalabić i Darko Babalj, nisu u skladu sa Ustavom i pravnim sistemom BiH.
Protiv postojanja ustavne osnove za ove zakone glasala su četiri člana Komisije iz SDP-a i SDA, a podršku prijedlozima dali su tri člana Komisije iz SNSD-a, SDS-a i DNS-a, nakon što o samim zakonima nije bilo rasprave.

Sjednici Komisije nisu prisustvovali članovi iz HDZ-a i HDZ-a 1990 Mate Franjičević i Božo Ljubić.

Darko Babalj u izjavi novinarima nakon sjednice istakao je da Sud i Tužilaštvo BiH ne mogu postojati, jer kao institucije nisu predviđene Ustavom BiH, te da, s obzirom da ne rade dobro, nisu u interesu nijednog građanina BiH.

"Treba da poštujemo Ustav. Ako zakoni ne dobiju podršku opet ćemo ih predlagati i dok god sam poslanik predlagaću ih jer mi je to pravo", rekao je Babalj.

On je dodao da nadležnosti Suda i Tužilaštva BiH treba vratiti entitetima i Brčko distriktu koji su do 2004, prije nego što je visoki predstavnik nametnuo ove zakone, radili njihov posao.

Lazar Prodanović iz SNSD-a istakao je da Sud i Tužilaštvo nisu predviđeni Ustavom BiH, te su stoga neustavne kategorije, jer je prema dejtonskom Ustavu jedino predviđen Ustavni sud BiH.

"Treba staviti van snage te zakone jer bez njihovog ustavnog definisanja nema ustavne osnove za njihovo postojanje", pojasnio je Prodanović.

Prodanović je dodao da Republika Srpska kontinuirano ukazuje na propuste u radu tih institucija, ističući da ih najveći broj građana Srpske ne doživljava kao svoje, da su Srbi pred njima diskriminisani, te da su sve aktivnosti tih institucija uperene protiv interesa Srba kao konstitutivnog naroda u BiH.

"Nisu nas uvjerili da provode pravdu za svakoga. To pokazuje slučaj `Dobrovoljačka`, `Tuzlanska kolona`, odugavačanje procesuiranja zločina Petog korpusa Armije BiH pod vođstvom Atifa Dudakovića i neprocesuiranje zločina u Bradini", rekao je Prodanović.

On je dodao da bi koordinacija entiteta u okviru Strukturalnog dijaloga i bez postojanja Suda i Tužilaštva bila sasvim zadovoljavajuća, te da bi dala čak mnogo kvalitetnija rješenja.

"Mi ovim ne slabimo državu, tražimo izvorne nadležnosti entiteta, a sadašnja politizacija sudstva na nivou BiH slabi državu", istakao je Prodanović.

Predsjedavajući Komisije Šefik Džaferović ocijenio je tužnom činjenicom da se putem zakona predlaže ukidanje ovih vrlo važnih institucija od kojih zavisi ukupno funkcionisanje ustavno-pravnog poretka BiH čijim bi ukidanjem on bio urušen.

Džaferović je ocijenio da itekako ima ustavnog osnova za postojanje Suda i Tužilaštva i da samo treba pročitati Ustav i Dejtonski sporazum.

"Ne samo da oni treba da postoje, već treba da postoji i vrhovni sud koji će pružiti iste standarde u zaštiti ljudska prava. Dejtonski sporazum obavezuje i entitete i BiH da u skladu sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravama i slobodama omoguće najbolja rješenja", rekao je Džaferović, dodavši da je jedini pravi put za reformu pravosuđa - Strukturalni dijalog sa Evropskom unijom.

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH razmatraće u četvrtak, 16. februara, današnji negativan izvještaj Komisije o predloženim zakonima o prestanku važenja zakona o Sudu i Tužilaštvu BiH.

Prijedlozima zakona o prestanku važenja zakona o Sudu i Tužilaštvu BiH, koje su predložili Kalabić i Babalj, predviđeno je da Tužilaštvo i Sud prestaju sa radom u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu ovih zakona, a da nakon njegovih usvajanja svi predmeti prelaze u nadležnost entitetskih tužilaštava i sudova.

U obrazloženju prijedloga zakona se naglašava činjenica da je neophodno da se entitetima vrate nadležnosti kada je u pitanju pravosuđe, a koje imaju po Dejtonskom sporazumu.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je 25. januara zaključak kojim traži od poslanika iz Republike Srpske u Parlamentarnoj skupštini BiH da predlože zakon o prestanku važenja Zakona o Sudu i Tužilaštvu BiH kojim će biti uređeno preuzimanje predmeta pred mjesno nadležnim sudovima i tužilaštvima.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: