{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Poslanici o prestanku važenja Zakona o Sudu i Tužilaštvu BiH

F
FENA
16.2.2012. u 08:12
0
30
Poslanici o prestanku važenja Zakona o Sudu i Tužilaštvu BiH
0
Poslanici o prestanku važenja Zakona o Sudu i Tužilaštvu BiH
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH bi na sjednici zakazanoj za danas u Sarajevu trebalo da razmatra u prvom čitanju prijedloge zakona o prestanku važenja Zakona o Sudu BiH i Zakona o Tužilaštvu BiH, čiji su predlagači poslanici Drago Kalabić i Darko Babalj.
Ustavnopravna komisija Predstavničkog doma je utvrdila da prijedlozi ovih zakona nisu usklađeni s Ustavom i pravnim sistemom BiH.

Predsjedavajući Ustavnopravne komisije Šefik Džaferović je nakon sjednice kazao novinarima da je za njega tužna činjenica "da smo došli u tu fazu da se otvoreno, putem zakona, predlaže ukidanje vrlo važnih institucija BiH od kojih zavisi ukupno funkcioniranje ustavnopravnog poretka BiH".

Džaferović ističe da za postojanje Suda BiH i Tužilaštva BiH postoji itekako ustavni osnov u Ustavu BiH, a ne postoji ustavni osnov za ukidanje Suda i Tužilaštva BiH, niti postoji takva vrsta usklađenosti s pravnim sistemom BiH.

S druge strane, član Ustavnopravne komisije Lazar Prodanović je izjavio da Sud i Tužilaštvo BiH nisu predviđeni Ustavom BiH, donesenim kao Aneks 4. Dejtonskog mirovnog sporazuma. Samim tim, dodao je, to su neustavne kategorije.

"Mi smo za stavljanje van snage zakona o Sudu i Tužilaštvu BiH. Svi koji osporavaju našu inicijativu potpuno su svjesni da bez ustavnog definiranja ovih institucija one nemaju ustavnog osnova za postojanje", kazao je Prodanović.

Poslanici bi u prvom čitanju trebali ponovno razmatrati Prijedlog zakona o zabrani negiranja, minimiziranja, opravdavanja ili odobravanja holokausta, zločina genocida i zločina protiv čovječnosti, koji su predložili Azra Hadžiahmetović i Beriz Belkić, a koji nije podržala nadležna parlamentarna komisija.

Na dnevnom redu bi trebalo da se nađu i Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o unutrašnjoj reviziji institucija BiH, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o finansiranju institucija BiH, te Prijedlog zakona o dopunama Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: