Bez izmjena Zakona o državnoj službi u institucijama BiH

F
FENA
27.3.2012. u 17:57
0
1
Bez izmjena Zakona o državnoj službi u institucijama BiH
0
Bez izmjena Zakona o državnoj službi u institucijama BiH
Na 19. sjednici Ustavnopravne komisije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, za Prijedlog zakona o dopuni Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, čiji je predlagač poslanik Mirsad Đugum, danas je utvrđena usklađenost s Ustavom i pravnim sistemom BiH, a nisu podržana načela Prijedloga zakona.
Utvrđena je usklađenost s Ustavom i pravnim sistemom Bosne i Hercegovine i podržana načela Prijedloga poslovnika o dopuni Poslovnika Predstavničkog doma PSBiH, čiji su predlagači poslanici Milorad Živković, Božo Ljubić i Denis Bećirović.

Danas nije podržan Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o državnoj službi u institucijama Bosne i Hercegovine čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.

Također nije podržana inicijativa poslanice Nermine Zaimović-Uzunović koja glasi: "Predlažem osnivanje Interresorne radne grupe za pripremu prijedloga zakona o političkim strankama, odnosno političkim organizacijama u BiH te da rok za pripremu i slanje u parlamentarnu proceduru prijedloga zakona o političkim strankama u BiH bude 30. april 2012. godine".

Nije podržana ni poslanička inicijativa Mirsada Đuguma koja glasi: "U Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine formirati komisiju koja bi s Ministarstvom civilnih poslova BiH i ministarstvima zdravstva iz Federacije BiH i Republike Srpske, u što kraćem roku, sagledala zakonske mogućnosti i stvarne potrebe za otvaranjem specijalnih bolnica koje bi pružale usluge tercijarne zdravstvene zaštite, a s ciljem liječenja oboljenja koja se sada liječe u inostranstvu, npr. dječja kardiokirurgija, transplatacija koštane srži, transplatacija jetre, bubrega, liječenje pojedinih oblika karcinoma itd. Ove ustanove bile bi na državnoj razini i služile bi za liječenje svih građana BiH".

Na 19. sjednici Ustavnopravne komisije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine usvojen je Prijedlog orijentacijskog radnog plana Ustavnopravne komisije za 2012. godinu.

Utvrđeno je da su od strane neovlaštenih podnosilaca podneseni sljedeći zahtjevi: Zahtjev za vjerodostojnim tumačenjem člana 4. Zakona o porezu na dodanu vrijednost, podnosilac Grad Banja Luka, Zahtjev za vjerodostojnim tumačenjem člana 28. stav (1) t?čka 6) Okvirnog zakona o visokom obrazovanju u BiH, podnosilac Agromediteranskih fakultet Mostar i Zahtjev za vjerodostojnim tumačenjem odredbe člana 45. stavak (1) t?čka 7) Okvirnog zakona o visokom obrazovanju u BiH, podnosilac Mineta Grbić.

Komisija je zaključila kako nema primjedbi, sugestija i dopuna na prijedlog izjašnjenja Kolegija Predstavničkog doma PSBiH o Rješenju Ustavnog suda BiH od 18. januara 2012. godine u vezi prestanka važenja pojedinih odredbi Izbornog zakona BiH, kao ni na prijedlog izjašnjenja Kolegija o Izjašnjenju Tužilaštva BiH od 29. februara 2012. godine kojim se traži stav PSBiH povodom Rješenja Ustavnog suda BiH, saopćeno je iz parlamentarne skuopštine BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (1)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: