{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Bevanda: Smjene u Vijeću ministara nakon očitovanja HDZ-a

A
4.6.2012. u 13:41
0
4
Bevanda: Smjene u Vijeću ministara nakon očitovanja HDZ-a
0
Bevanda: Smjene u Vijeću ministara nakon očitovanja HDZ-a
Vjekoslav Bevanda i Aleksandar Džombić
Predsjedavajući Vijeća ministara BIH Vjekoslav Bevanda izjavio je da će odluku o smjenama ministara iz Stranke demokratske akcije objaviti nakon sjednice predsjedništva i nacionalnog vijeća HDZ-a.
Bevanda je, nakon sastanka s predsjednikom Vlade RS Aleksandrom Džombićem, odbio da odgovara na pitanja vezana za personalni sastava Vijeća ministara BiH.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH i premijer RS saopštili su novinarima da su na na današnjem susretu preuzeli obavezu da u narednih sedam dana, kako su to zahtijevali predstavnici MMF-a, Vijeću ministara budu dostavljeni prijedlozi kreditne politike RS i Federacije BiH, kako bi Vijeće ministara MMF-u moglo uputiti poziv da u julu otpočnu pregovori o novom kreditnom aranžmanu.

Premijer Džombić kazao je da su na sastanku dogovoreni i mehanizmi za akreditaciju laboratorija za certifikaciju namirnica životnog porijekla, nako ulaska Hrvatske u Evropsku uniju, i potrebe da se uvežu ministarstva ne samo u Vijeću ministara nego i entiteta kako bi se ispunili neophodni uslovi.

Bevanda i Džombić razgovarali su i o sporazumu o pitanju imovine o kojoj su dogovor postigli lideri šest vladajućih stranaka u BiH, a koji je povučen iz rasprave u Vijeću ministara BiH, te dogovorili da premijeri entitetskih vlada usaglase rješenja i dostave ih Vijeću ministara BiH na potvrđivanje.

Razgovori su vođeni i o energetskoj strategiji BiH. „Kako Federacija BiH i RS već imaju svoje strategije energetike smatrali smo da je najbolje da se te strategije sublimiraju i da bude usvojena državna strategija“,pojasnio je Džombić. S tim u vezi izražena je i potreba donošenja novog zakona o Elektroprijenosu BiH, kako bi sredstva koja stoje na računu te kompanije bila konačno deblokirana.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: