Kršenje procedura
1

Bevanda odbacio primjedbe SDA o smjeni ministara

SRNA
Vjekoslav Bevanda (Foto: Feđa Krvavac/Arhiv/Klix.ba)
Vjekoslav Bevanda (Foto: Feđa Krvavac/Arhiv/Klix.ba)
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda odbacio je primjedbe SDA da je prilikom donošenja odluke o smjeni članova ove stranke u Vijeću ministara prekršio procedure.

"Osnov za donošenje odluke je zakon, tako da su primjedbe koje se odnose na proceduru potpuno neosnovane", rekao je Bevanda poslanicima u Predstavničkom domu, nakon što je završena rasprava o njegovoj odluci za smjenu ministra bezbjednosti Sadika Ahmetovića, ministra odbrane Muhameda Ibrahimovića i zamjenika ministra finansija Fuada Kasumovića.

Navodeći da nije morao konsultovati Predsjedništvo pri donošenju ove odluke, Bevanda je istakao da to nijednim aktom nije propisano.

"Tačno je da je bila pismena inicijativa SDP, ali vjerovatno ste neki stavili čepove u uši kad sam obrazložio da sam za ovu odluku dobio saglasnost svih lidera političkih stranaka koje čine novu parlamentarnu većinu", rekao je Bevanda.

Prema njegovim riječima, netačna je i danas ponovljena stara tvrdnja SDA da je ovogodišnji budžet smanjen u odnosu na prethodni jer je budžet povećan za 45 miliona KM.

Bevanda je istakao da su dva nulta prioriteta na evropskom putu BiH bili budžet i globalni fiskalni okvir.

"Možda smeta nekome što je prvi put u pet godina fiskalni okvir donijet jednoglasno i što će BiH za naredne tri godine imati siguran novac za državu i servisiranje spoljnog duga", ocijenio je predsjedavajući Vijeća ministara.

On je istakao da je BiH zbog neusvajanja budžeta i neservisiranja spoljnog duga kreditni rejting BiH došao do dna.

"U Vijeću ministara smo usvojili zakon koji je upućen u parlamentarnu proceduru, a koji će za sva vremena otkloniti ono što se dešavalo prošle godine kada smo bili jedina zemlja koja je imala novac, a nije servisirala spoljni dug", dodao je Bevanda.

Prema njegovim riječima, mapa puta trasirana nedavno u Briselu rezultat je dogovora političara u BiH i niko je nije nametnuo.

"Ostala je još presuda Sejdić-Finci, što je trenutno jedini prioritet za stupanje na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju", zaključio je Bevanda, izrazivši uvjerenje da će BiH, ukoliko budu poštovani rokovi dogovoreni u Briselu, do kraja godine podnijeti kredibilnu aplikaciju za članstvo u EU.

Nakon današnje rasprave u Predstavničkom domu o smjeni ministara SDA Bevanda je ocijenio da su štrajk bivših vojnika i administracije bili uvod za anarhiju koju je lider SDA Sulejman Tihić najaviio svojom nedavnom izjavom da je "rekonstrukcija jednako anarhija".