BiH
0

Bevanda: Vijeće ministara BiH učvrstilo fiskalnu stabilnost države

FENA
Vjekoslav Bevanda (Foto: Feđa Krvavac/Arhiv/Klix.ba)
Vjekoslav Bevanda (Foto: Feđa Krvavac/Arhiv/Klix.ba)
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda primio je danas u Sarajevu analitičare agencije Moody's Investors Service i informirao ih o trenutnoj ekonomskoj i političkoj situaciji u BiH.

Naglasio je da je Vijeće ministara BiH u kratkom periodu napravilo niz poteza da bi otkočilo euroatlantski put Bosne i Hercegovine i učvrstilo fiskalnu stabilost države.

Među značajne korake uvrstio je usvajanje proračuna za 2011. i 2012. godinu, te globalnog fiskalnog okvira za period 2012. - 2014. i okvira za period 2013. - 2015.

Predsjedavajući Bevanda rekao je da je usvojeni proračun za tekuću godinu restriktivan i usmjeren na štednju i ograničavanje javne potrošnje, ali da istovremeno sadrži sve elemente za neometan nastavak euroatlantskih integracija BiH.

Informirao je analitičare Moody's Investor Service o toku pregovora o novom aranžmanu s MMF-om i novom sporazumu sa Svjetskom bankom.

Izrazio je očekivanja da će dogovor s MMF-om biti finaliziran tokom jula i da će, isto tako, pregovori sa Svjetskom bankom biti uspješno okončani, čime bi se oslobodilo 100 miliona eura bespovratnih sredstava Europske komisije za BiH.

"Predsjedavajući Bevanda osvrnuo se i na pozitivne ishode susreta u Bruxellesu gdje su domaći politički lideri zajedno s europskim kolegama definirali Mapu puta za pristupanje BiH Evropskoj uniji", saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.