BiH
0

Bevanda: Usvajanje budžeta za 2012. godinu je ključno za BiH

FENA
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda primio je danas u Sarajevu povjerenika za jugoistočnu Evropu MVP-a SR Njemačke Nikolausa Grafa Lambsdorffa s kojim je razmijenio mišljenja o aktualnoj političkoj situaciji u BiH, saopćeno je iz Generalnog tajništva Vijeća ministara BiH.

Bevanda je informirao povjerenika Lambsdorffa o koracima koje je poduzelo Vijeće ministara BiH da bi ubrzalo evropski put BiH te istaknuo da je u kratkom roku riješen problem proračuna za 2011. godinu, usvojen Globalni fiskalni okvir 2012.-2014. te kreiran proračun za 2012. godinu.

"Formiranje Vijeća ministara BiH bilo je pozitivan signal iz BiH", rekao je Lambsdorff te izrazio zadovoljstvo zvaničnog Berlina dosadašnjim angažmanom Vijeća ministara BiH u kreiranju pozitivne političke atmosfere u BiH.

Naglasio je da BiH treba energičnu vladu koja će zemlju povući naprijed ka EU.

"Očekujemo da će se pozitivni politički procesi u BiH nastaviti skorim usvajanjem proračuna za 2012. godinu i iznalaženjem rješenja za implementacije presude Sejdić- Finci", čime bi se u potpunosti deblokirao europski put BiH, kazao je Bevanda, zahvalivši vladi SR Njemačke na dosadašnjoj podršci našoj zemlji, posebno njenom europskom putu.