{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Bevanda: Budžet će sutra biti usvojen

S
9.5.2012. u 15:26
1
5
Bevanda: Budžet će sutra biti usvojen
1
Bevanda: Budžet će sutra biti usvojen
Vjekoslav Bevanda
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda očekuje da Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH na sutrašnjoj sjednici usvoji budžet BiH za ovu godinu.
Prema njegovom mišljenju, moguće je da dođe do određenih izmjena, jer je to pravo Parlamentarne skupštine BiH, ali sve u okviru Globalnog fiskalnog okvira i gornje granice od 950 miliona KM.

"Posljedice neusvajanja budžeta poznate su svakome i zato mislim da će razum pobijediti neodgovornost i da će sutra budžet proći. Neusvajanje budžeta značilo bi da nema sredstava za provođenje lokalnih izbora, za uređenje briselskih graničnih prelaza, da nema popisa stanovništva i da nema novca za sve obaveze BiH na evropskom putu", rekao je Bevanda u intervjuu Srni.

On je istakao da nema problema u radu Vijeća ministara BiH, da su sve odluke do sada donesene u skladu sa zakonom, te da se većina ministara ozbiljno ponaša, ali da ne može da garantuje da neko neće pokušati da dobija političke poene.

"Oni mogu kratkoročno dobiti političke poene, ali dugoročno su na gubitku. Bez odgovornosti i fiskalne discipline nema budućnosti. Na svakome je da se odluči kako će se ponašati. One koji su protiv budžeta treba pitati da li su protiv toga da gradimo sistem koordinacije i napravimo od BiH normalnu državu", naglasio je Bevanda.

Suočiti se s teškom ekonomskom situacijom

Predsjedavajući VIjeća ministara BiH smatra da je kod donošenja budžeta BiH prethodnih godina postojala praksa totalne neodgovornosti, jer je budžet BiH prenapuhavan i svaka godina je završena sa suficitom, odnosno viškom novaca.

"U budžetu BiH treba da bude implementirano sve ono što omogućava realno i normalno fnkcionisanje institucija koje su formirane. To je jedan dio priče. Drugi je da se svi moramo da suočimo sa teškom ekonomskom situacijom i da se moraju provoditi restrikcije na svim nivoima vlasti, uključujući i BiH", naglasio je Bevanda.

Prema njegovim riječima, mora se smanjivati javna potrošnja koja je najveća u odnosu na kapacitet prihoda u regionu, pa i u Evropi.

"Ako se budemo držali ovih principa, možemo uraditi dosta za budućnost BiH i njenih dijelova. Ukoliko se bude samo politizovalo i tražilo povećanje budžetske potrošnje, a ne budu stvarali uslovi da realni sektor radi i da se ubiru porezi i sve što donosi prihod budžetima, onda je to put bez povratka. Onda ćemo se suočiti sa onim što će biti kobno za finansijski sistem BiH", upozorio je Bevanda.

On smatra da, ukoliko nisu stabilni entitetski i budžeti opština i kantona, jasno je da onda nema fiskalne stabilnosti i da dolazi do sloma finansijskog sistema.

Rezultati pregovora s MMF-om zavise od nižih nivoa vlasti

Govoreći o najavljenim razgovorima sa Međunarodnim monetarnim fodnom (MMF) polovinom mjeseca, on je naveo da njihovi rezultati zavise od vlasti na nižim nivoima, odnosno kakvo će biti njihovo opredjeljenje.

Prema njegovim riječima, na entitetskim, kantonalnim i opštinskim vlastima je kako će se opredijeliti, hoće li biti spremni da se suoče sa realnom situacijom i odgovorno se ponašaju, jer se bez toga nema šta razgovarati sa MMF-om.

Bevanda smatra da, ukoliko one budu kredibilne i opredijeljene da provode reforme, utoliko će pregovori da budu uspješni, a ukoliko ne bude tog opredjeljena onda će pregovori biti neuspješni i sav novac koji su MMF i Svjetska banka izdvojili za BiH biće prebačen drugima.

"Niži nivoi vlasti trebalo bi da se opredijele šta hoće. Ako smatraju da im ne treba aranžaman sa MMF-om i Svjetskom bankom i ako misle da su jeftiniji trezorski zapisi sa kamatom i do 10 posto od kamate od 1,34 posto MMF-a, onda neka nastave sa tom politikom. Ja sam tu nemoćan", poručio je Bevanda.

On je podsjetio da je BiH imala kvalitetan aranžman sa MMF-om, Svjetskom bankom i Evropskom komisijom i da to je propalo, jer je iskorištena samo trećina sredstava čija je najveća cijena 1,34 posto, što je bio najjeftiniji novac.

"Vlada FBiH nelegitimna"

Bevanda je istakao da je za njega Vlada Federacije BiH nelegitimna i da je zbog toga normalno da je saradnja sa njom otežana.

"Drugi dio priče je realan život i ja mogu da pokušam da utičem da se ne rade stvari koje nisu za dobrobit BiH", istakao je Bevanda.

Kad je riječ o formiranju Vlade FBiH i nekim odlukama međunarodne zajednice, prije svega OHR-a, on smatra da je pitanje hoće li se poštivati Ustav i zakoni BiH ili nametanja koja nisu nikada nikome ništa dobro donijela.

"Takvo nametanje doprinijelo je tome da 16 mjeseci nismo imali izvršnu vlast na nivu BiH. Mogu se samo nadati da će razum prevladati i da će se dogovorom dolaziti do rješenja. Dijalog nema alternativu", naglasio je Bevanda.

On smatra da lagano treba smanjivati ulogu OHR-a i jačati prisustvo EU, što će, kako se nada, u narednom periodu biti na djelu.

"Pokazalo se da EUSR puno kvalitetnije radi i da tu nema sistema nametanja", pojasnio je Bevanda.

Kad je riječ o evropskom putu BiH, Bevanda je naveo da bi bilo realno njegovo očekivanje da BiH do kraja juna preda aplikaciju za kandidatski status u EU, jer je u razgovorau sa zvaničnicima u Briselu dobio uvjeravanja i dobru volju da je to realno.

"Provođenje presude Evropskog suda u slučaju `Sejdići Finci`, Globalni fiskalni okvir i budžet bili su uslov da odmah na snagu stupi Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, što otvara vrata za aplikaciju za kandidatski status. One koji rade na opstrukciji ovih stvari treba pitati zašto se to nije desilo i jesu li svjesni posljedica", rekao je Bevanda.

Prema njegovim riječima, na evropskom putu BiH treba izgraditi sistem koordinacije i to nema alternativu i da i evropljani podstiču da to bude urađeno. Bevanda je upozorio da ponovo postoji opasnost gubitka IPA sredstava.

"Na korak smo od gubitka IPA fondova. Delegacija za evropske integracije BiH i ja radimo maksimalno da završimo što treba završiti i nadam se da ćemo uspjeti. Nije na nama ako neko hoće da upropasti ono što nam se nudi", istakao je Bevanda.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: