Rad VM će zavisiti od lidera stranaka
0

Bevanda: Svima se može desiti grčki sindrom, pa i BiH

SRNA
Vjekoslav Bevanda
Vjekoslav Bevanda
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda izjavio je da se svima, pa i BiH može desiti grčki sindrom, ukoliko bude neodgovornosti, življenja u iluzijama, te nesuočavanja sa realnom situacijom.

Za poboljšanje ekonomskog i fiskalnog stanja u BiH, prema Bevandinim riječima, potrebno je vući radikalne poteze.

Bevanda je najavio da će prioritet u radu novog Vijeća ministara biti budžet BiH za 2012. godinu.

"Pred nama stoji da se pripremimo i obezbijedimo novac za popis i lokalne izbore, da finansiramo granične prelaze prema Hrvatskoj, koji će od iduće godine biti prelazi prema EU", rekao je Bevanda za OBN televiziju.

On je dodao da bi u pripremama budžeta za ovu godinu trebalo vidjeti koliko nedostaje novca i gdje se može uštedjeti, uključujući i uštede na zakupu prostora za smještaj institucija BiH.

Govoreći o aranžmanu sa Međunarodnim monetarnim fondom, Bevanda je rekao da je "olaki izlazak iz aranžmana najlošija poruka".

"Ukoliko ste zaključili nešto sa Međunarodnim monetarnim fondom, otvaraju vam se vrata Svjetetske banke i svih svjetskih finansijera", istakao je predsjedavajući Savjeta ministara BiH. 
Kada je riječ o raspodjeli  sredstava sa Jedinstvenog računa Uprave za indirektno oporezivanje, Bevanda, koji će u narednom periodu predsjedavati Fiskalnim savjetom, smatra da bi svi učesnici u raspodjeli trebalo  da nađu pravu mjeru i da bez strasti uđu u razgovor.

''Svi bi trebalo da se vrate u realnost i da postave realne budžete. Po meni, trebalo bi se vratiti aranžmanu sa Međunarodnim monetarnim fondom, i to ne zbog zbog tog fonda, nego i Svjetske banke i ostalih finansijera", zaključio je Bevanda.

Ističući da vjeruje u Vijeće ministara, Bevanda je naglasio da će njihov rad zavisiti od političkih lidera i stranaka.

"Može Vijeće ministara raditi izvanredno kao tim, ali ako nema podrške parlamenta, to neće puno značiti", konstatovao je Bevanda.