BiH
0

Bevanda: Od nas zavisi da li nastavljamo aranžman s MMF-om

FENA
Vjekoslav Bevanda (Foto: Feđa Krvavac/Arhiv/Klix.ba)
Vjekoslav Bevanda (Foto: Feđa Krvavac/Arhiv/Klix.ba)
Od onoga što prezentiramo u naredne dvije sedmice zavisit će da li nastavljamo aranžam sa MMF-om ili ne, izjavio je danas u Sarajevu predsjedavajući Vijeća ministara i Fiskalnog vijeća BiH Vjekoslav Bevanda nakon sjednice Fiskalnog vijeća BiH kojoj su prisustvovali i predstavnici MMF-a.

"Nakon dvije sedmice intenzivnog rada, a na osnovu prpipreme nekih podloga koje se odnose na entitetske vlade, procijenit će se da li je to dovoljno i hoće li se nastaviti pregovori s MMF-om", kazao je Bevanda. On je istaknuo da su predstavnici MMF-a na današnjoj sjednici iznijeli svoje viđenje stanja u budžetima.

"Državni budžet, ukoliko bude usvojen u formi i u onim gabaritima koji su prošli Predstavnički dom Parlamenta, on i njegova struktura će biti ocijenjeni zadovoljavajućim", rekao je Bevanda. Istaknuo je da su članovi Fiskalnog vijeća danas upoznati i o rizicima i deficitima u entitetskim fondovima te da je definirano ono što treba uraditi.

"Znači, definitivno je ukoliko ne bude aranžmana s MMF-om da neće biti ni sredstava Evropske komisije. U slučaju da se to desi oba entiteta će ostati u manjkovima za predviđena sredstva u budžetima. Što se tiče FBiH to je 60 miliona KM, a kada je riječ o RS-u to je 30 miliona KM", istaknuo je Bevanda.

Prema njegovim riječima, nakon današnje sjednice tehničke ekipe nastavljaju razgovore i intenzivno će se raditi naredne dvije sedmice da bi se sve "popeglalo" i da bi se s valjanim podlogama došlo na nastavak razgovora ili, u suprotnom, tog nastavka neće biti.

Kako je dodao, istovremeno je definirana koordinacija politike koju treba "ugraditi, doraditi, definirati i prezentirati".

"Znači, to je da se do kraja izgradi i definira koordinacija politika koje će imati ugrađenu viziju monetarne i finansijske politike, zatim da savjetodavna grupa koja akceptira sve nivoe vlasti intenzicvno radi i da se u saradnji jednostavno uspostavi ono što je danas bio jedinstven glas, da nam treba aranžman s MMF-om, te da to bude i prezentirano", kazao je Bevanda.

U tom kontekstu, on je rekao da se mora provoditi politika currency boarda, budući da je on osigurao i stabilnost finansijskog sektora, da se mora riješiti spor FBiH i RS-a oko nesuglasica u vezi s Upravom za indirektno oporezivanja, da se mora izgraditi jača koordinacija poreznih tijela, znači koodrdinacija Uprave za indirektno oporezivanje i poreznih uprava i da se ne dopusti ono što smo imali na kraju godine, a to je da smo imali likvidna sredstva, a da zbog neefikasnih propisa nismo mogli servisirati vanjski dug.

Što se tiče strukturalnih reformi, predmetom razgovora će biti primanja iz socijalnog sektora, neriješena pitanja zdravstvene zaštite, verificiranje neizmirenih obaveza prema sektorima zdravstva i mirovinskog.

Posebna rasprava će biti o povoljnijem umirovljenju, otpuštenim vojnicima, smsnjenu mase za plaće i ograničavanju javne potrošnje, problemu sudskih predusda, o odgovornosti Odbora za finansijsku stabilnost i još nekim temama.

"Nema reprograma, nema pregovora o novim uvjetima. Dakle, od onoga što prezentiramo za dvije sedmice zavistiće da li nastavljamo aranžamn s MMF-om", zaključio je na kraju predsjedavajući Vijeća ministara i Fiskalnog vijeća BiH Vjekoslav Bevanda.