biznis
0

Nikšić: Za FBiH je prihvatljivo pismo namjere MMF-a

FENA
Nermin Nikšić (Foto: Arhiv/Nedim Grabovica/Arhiv/Klix.ba)
Nermin Nikšić (Foto: Arhiv/Nedim Grabovica/Arhiv/Klix.ba)
Razgovori na sinoćnjoj sjednici Fiskalnog vijeća BiH bili su dosta mukotrpni i iscrpni, no bez obzira na sve, dosta konstruktivni, izjavio je za Fenu premijer Federacije BiH Nermin Nikšić.
  • S predstavnicima MMF-a smo usaglasili dosta stvari navedenih u ponuđenom Pismu namjere, a u skladu s prethodnim komentarima entiteta, i što se Federacije tiče, predloženo Pismo namjere za zaključivanje novog stand-by aranžmana s MMF-om je uglavnom prihvatljivo - kazao je premijer Nikšić.

Preostalo je još da se u toku dana izvrše dodatne konsultacije i usaglašavanja između RS-a i Misije MMF-a, a u vezi s datumom rebalansa budžeta, koji predstavlja prethodnu mjeru.

  • Postoje još neke mjere koje moraju biti dodatno usaglašene, no po mom mišljenju, a s obzirom na značaj samog aranžmana, ne smiju predstavljati veći problem. Svjesni smo da aranžman s MMF-om ne predstavlja ničiju želju, niti cilj, no trenutno se nameće kao jedino i logično rješenje - rekao je premijer Nikšić.

Izaslanstvo MMF-a će revidirani tekst Pisma namjere dostaviti na razmatranje članovima Fiskalnog vijeća do kraja sedmice.

Ukoliko se postigne suglasnost s predloženim tekstom, Pismo namjere bit će proslijeđeno na pregled u Vašington, saopćila je Služba za informiranje Vijeća ministara BiH.

Prema dogovoru, novi aranžman s MMF-om trajat će dvije godine s mogućnošću produženja za još jednu godinu.