BiH
0

Bevanda: Pozdravljam snažniju prisutnost EU u BiH

FENA
Ischinger i Bevanda
Ischinger i Bevanda
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda primio je danas u Sarajevu predsjedavajućeg Minhenske konferencije o sigurnosti ambasadora Wolfganga Ischingera s kojim je razgovarao o aktuelnoj situaciji u Bosni i Hercegovini.

Bevanda je informirao ambasadora Ischingera o aktivnostima Vijeća ministara BiH u procesu finansijske konsolidacije budžeta u Bosni i Hercegovini u svjetlu pregovora s MMF-om i Svjetskom bankom.

Izrazio je očekivanja da će novi stand-by aranžman s MMF-om biti odobren do kraja ovog mjeseca i time odblokirana već odobrena sredstva Evropske unije od 100 miliona eura.

Bevanda je istaknuo da je Vijeće ministara BiH opredijeljeno za jačanje regionalne saradnje i rješavanje svih otvorenih pitanja sa susjedima.

Pozdravio je i sve snažnije prisustvo Evropske unije u Bosni i Hercegovini naglasivši da za Bosnu i Hercegovinu evropski put nema alternativu i da postoji unutar zemlje široki konsenzus o ovom pitanju.

Ambasador Ischinger je pozdravio evropsku opredijeljenost Vijeća ministara BiH i rekao da je za sve Evropljane moralna i politička obaveza podrška evropskog puta Bosne i Hercegovine.

On je potvrdio ličnu podršku Bosni i Hercegovini i čitavoj regiji te istaknuo da će se angažirati da se pitanja regionalne stabilnosti i razvitka nađu na dnevnom redu naredne Minhenske konferencije o sigurnosti i time čitav region tematizira u internim evropskim političkim debatama, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.