BiH
3

Bevanda: Kataklizma u FBiH traje predugo

SRNA
Vjekoslav Bevanda (Foto: Klix.ba)
Vjekoslav Bevanda (Foto: Klix.ba)
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda tvrdi da sve što se dešava u Federaciji BiH, uključujući i ugrožavanje isplate tranše Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), za njega nije neočekivano, jer, kako kaže, ova kataklizma u FBiH traje predugo.

"U svemu tome nema koncepta i vizije kako riješiti probleme", rekao je Bevanda Srni.

Komentarišući situaciju oko procedure usvajanja jedinstvenog zakona o povoljnijem penzionisanju u FBiH, što je uslov MMF-a za isplatu naredne tranše iz stand-by aranžmana sa BiH, Bevanda je rekao da MMF traži uštede na budžetskim pozicijama i da su za boračku populaciju određeni gabariti, ali da je problem u preraspodjeli.

"Suština je da je zakon donesen uz konsultacije sa samo jednom boračkom komponentom, odnosno udruženjima Armije BiH i normalno je da su legalni predstavnici hrvatskog naroda u Parlamentu FBiH glasali protiv zakona, ali ne i protiv aranžmana sa MMF-om", istakao je Bevanda.

Prema njegovim riječima, nedobijanje naredne tranše od MMF-a neće ugroziti Budžet BiH, ali hoće budžete Republike Srpske i FBiH, jer ta i sredstva od Svjetske banke idu budžetima entiteta.

"Republika Srpska je ispunila sve uslove iz stand-by aranžmana sa MMF-om, a problem je ponovo u FBiH, gdje ima puno više problema", naglasio je Bevanda.

Upitan šta bi odgovornim u FBiH preporučio kao moguću rezervnu varijantu ukoliko ne dođe do isplate tranše MMF-a, Bevanda kaže da ne zna kome bi bilo šta u FBiH preporučio, jer je problem u tome što u u tom entitetu nema sa kim da razgovara.