Budžet dobro planiran
4

Bevanda: Nije bilo dodatnog pisma namjere MMF-u

SRNA
Vjekoslav Bevanda
Vjekoslav Bevanda
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda negirao je večeras da su vlasti u BiH uputile bilo kakvo dodatno pismo namjere Međunarodnom monetarnom fondu /MMF/.

"Iznenadio sam se informacijom da su vlasti BiH uputile neko novo pismo namjere MMF-u. Nije bilo nikakvih novih zahtjeva od MMF-a. Nije bilo novog pisma“, istakao je Bevanda. On je rekao za BHT da budžeti u BiH nisu narušeni zbog ispunjavanja obaveza prema MMF-u.

"Ovu godinu ćemo uspjeti da preživimo bez velikih stresova i fiskalnih poremećaja, ukoliko nastavimo da radimo onako kako smo radili prošle godine i da nam u fokusu bude finansijska održivost BiH i entiteta“, rekao je Bevanda.

Mediji u BiH prenijeli u prethodnih dana da su vlasti BiH uputile novo pismo namjere MMF-u u kome navode da je ekonomska situacija danas teža nego u vrijeme kada je sklopljen aranžman sa tom međunarodnom finansijskom institucijom, tako da će morati da budu uvedene dodatne mjere i uloženi novi napori da bi bila održana ekonomska stabilnost BiH.

Bevanda je istakao da će BiH biti u sve težoj situaciji, ukoliko ne bude odgovornosti i ako ne budu provedene strukturalne reforme. "Ukoliko politika bude stavljana u prvi plan i sve razmirice koje su veoma često tema, onda će da bude puno teže", naglasio je Bevanda.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH smatra da je budžet za prošlu godinu bio dobro planiran što potvrđuje suficit, dodajući da je isto tako dobro planiran i budžet za 2013. godinu.

"Prošla godina je bila godina otrežnjenja i zadovoljan sam radom Fiskalnog vijeća BiH jer smo sve odluke nakon puno vremena donijeli konsenzusom. U radu Fiskalnog vijeća BiH nije bilo disonantnih tonova, galame i buke“, rekao je Bevanda.

On je potvrdio da su u Vijeće ministara BiH stigli prijedlozi zakona iz sporazuma SNSD-a i SDP-a, dodajući da je dao nalog da oni budu upućeni svim ministrima, a posebno nadležnih resora, da budu obrađeni i da se vidi da li su u skladu sa ustavom.

Prema njegovom mišljenju, kriza u Federaciji BiH ne može se direktno reflektovati na rad Vijeća ministara BiH, ali može na stanje u BiH.