|

Beskućnici i koronavirus: Za pet osoba u Kantonu Sarajevo nije poznato gdje se nalaze

Beskućnici i koronavirus: Za pet osoba u Kantonu Sarajevo nije poznato gdje se nalaze
82
Dž. P.
23.3.2020. u 20:14
40
komentara
82

dijeljenja
Beskućnici i koronavirus: Za pet osoba u Kantonu Sarajevo nije poznato gdje se nalaze Foto: I. Š./Klix.ba
Za vrijeme pandemije koronavirusa preporučuje se ostati u kući. Međutim, šta je s onima koji nemaju krov nad glavom?
Stručnjaci konstantno upozoravaju da ostanemo u izolaciji, maksimalno vodimo računa o higijeni te da budemo oprezni prilikom držanja odstojanja u odnosu na druge ljude. No, život beskućnika je sve, samo ne to.

Oni se svakodnevno susreću s brojnim poteškoćama, jer doslovno žive na ulicama. Nedostatak stalnog mjesta prebivališta nije jedini problem s kojim se bore, treba uzeti u obzir i činjenicu da je među beskućnicima mnogo starijih ljudi, nerijetko narušenog zdravstvenog stanja. Činjenica je da svi oni, gdje god se nalazili, žive u izuzetno lošim higijenskim uslovima, a sve to ih čini posebno podložnim koronavirusu.

Podaci iz Kantonalnog centra za socijalni rad govore da na području općina Ilidža, Vogošća, Ilijaš i Novo Sarajevo nema evidentiranih beskućnika.

"U Starom Gradu ima jedan čovjek za kojeg mi već odavno znamo, ali taj čovjek odbija svaki put otići u prihvatni centar. Mi ga srećemo, ali on jednostavno odbija smještaj. U ooćinama Centar i Novi Grad ima po dvoje beskućnika, gdje su oni ne zna niko, lutaju ulicama", pojasnila je za Klix.ba Mirsada Poturković, stručna saradnica na poslovima informisanja i komunikacija.

Ona je dodala još da ovo četvero zadnjih i imaju evidentirane neke adrese prebivališta, ali se oni za Kantonalni centar za socijalni rad i dalje vode kao ljudi bez krova nad glavom.

"Jako je važno razjasniti da ovih petero koje sam navela nisu 'nestali' tokom pandemije, već im se ranije izgubio svaki trag", rekla je Poturković.
Prijavi grešku


Komentari (40)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...