Situacija zakomplikovana
28

Raste broj djece s kombinovanim virusima u Tuzli, kod pojedinih su teške kliničke slike

A. K.
Ulaz u izolatorij Klinike za dječije bolesti u Tuzli (Foto: A. K./Klix.ba)
Ulaz u izolatorij Klinike za dječije bolesti u Tuzli (Foto: A. K./Klix.ba)
Epidemiološka situacija u Tuzlanskom kantonu se dodatno komplikuje povećanjem broja djece kod kojih je potvrđeno kombinovano prisustvo virusa, saznaje Klix.ba iz Klinike za dječije bolesti Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli.
Na području Tuzle i Živinica proteklog četvrtka proglašena je epidemija morbila, a poseban problem predstavlja i pojava pertusisa, odnosno velikog kašlja. No, epidemiološka situacija se sada dodatno komplikuje s povećanjem broja mališana kod kojih je potvrđeno paralelno prisustvo nekoliko virusa.

"Epidemiološka situacija se dodatno komplikuje povećanjem broja djece s influencom, koronavirusom i respiratornim sincicijskim virusom (RSV). Mi imamo i djecu koja su paralelno pozitivna na RSV i koronavirus, na influencu i RSV te pertusis i RSV. To nam pokazuje da su se virusi izmiješali i takva djeca su sa značajno težim kliničkim slikama i ona će sigurno duži vremenski period biti hospitalizirani", kazala je za Klix.ba načelnica Klinike za dječije bolesti Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli Lejla Osmančević.

Prema podacima iz ove klinike, PCR metodom do danas je prisustvo velikog kašlja potvrđeno kod 13 djece, a trenutno se u bolnici nalazi njih sedmero sa srednjom i teškom kliničkom slikom.

Ta djeca su, kako navodi Osmančević, u stabilnom stanju, ali klinička slika je praćena svim komplikacijama koje sa sobom nosi ovo oboljenje. Ona naglašava da je u danima vikenda dvoje otpušteno na kućni boravak.

Ističe da je koronavirus kao takav potvrđen kod troje djece, dok ih je 19 sa respiratornim sincicijskim virusom. Svi oni su na bolničkom liječenju u Klinici za dječije bolesti.

Ona djeca koja su u teškom stanju, kako nam pojašnjava Osmančević, u prvim danima boravka u bolnici nalaze se u izoliranoj intenzivnoj njezi pod oksigeno-terapijom, monitoringom i kardiotonicima.

"Kada je riječ o morbilama, prema podacima načelnice Klinike za zarazne bolesti, kod njih je smješteno petero djece. U proteklom periodu (od 1. januara do danas, op.a.) kroz kliniku je prošlo njih 46. Također, postoje i djeca koja nisu testirana mikrobiološki, odnosno imunološki te shodno tome, prema informacijama koje sam dobila iz Klinike za zarazne bolesti, pretpostavke su da je u Tuzlanskom kantonu između 70 i 75 oboljelih od morbila", dodala je Osmančević.

Kada je riječ o organizaciji rada, djeca s dijagnosticiranim morbilama se hospitaliziraju u Klinici za zarazne bolesti, dok svi ostali mališani sa influencom, RSV-om, koronavirusom i velikim kašljem bivaju pod tretmanom u Klinici za dječije bolesti. Osmančević zaključuje da je u dječijoj klinici, u organizacijskom smislu stanje stabilno.