{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Besim Spahić: U BiH se svi žele baviti politikom

F
30.9.2012. u 10:15
187
39
Besim Spahić: U BiH se svi žele baviti politikom
187
Besim Spahić: U BiH se svi žele baviti politikom
Besim Spahić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Ovogodišnja predizborna kampanja ne razlikuje se mnogo od dosadašnjih posebno uzimajući u obzir činjenicu da ne obiluje obećavajućim porukama hiper-prekobrojnih stranaka i kandidata na plakatima sa starim i novim licima, kazao je u razgovoru za Fenu profesor na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Sarajevu prof. dr. Besim Spahić.
"To je tužna slika ovih, kao i većine prethodnih lokalnih izbora, uz registriranih 187 stranaka i više od 50 koalicija, a politikom, kao varalačkom i najprofitabilnijom djelatnošću, u BiH se hoće baviti svako", kaže prof.dr. Spahić.

Smatra da smo svjedoci lažnih obećanja o zapošljavanju, izgradnji infrastrukture, a najviše o globalnim pitanjima, koja su izvan domena lokalnih izbora.

Komentirajući neke od poruka ovogodišnjih kandidata za lokalne izbore kaže da će jedan od njih živjeti s Bošnjacima "gdje, pa naravno u BiH, a sa Srbima, Hrvatima i Ostalima? Ne zna se. Onaj navija za "Želju". Dakle sam je sebi uskratio glasove navijača 'Sarajeva' i 'Slavije'“ te Spahić naglašava da su za takve poruke uzalud potrošeni novci, papir i oglasna mjesta.

"Pitam se šta će omladina s diplomama, sve manje kvalitetnih fakulteta i akademija, a o djeci da i ne govorimo. S prešućivanjem problema neratnih i ratnih invalida i penzionera, moglo bi se zaključiti da ih nema ili bi ih trebalo potpuno eliminirati, da bi plaće imali oni, koji do sada nisu uradili obećano, a sada i novi, kojima je politika pretežno najunosnija i najneodgovornija djelatnost, uz neodgovornost nikome", kazao je Spahić.

Ukazujući na najave da neće biti plina pred sezonu grijanja, da je napon vode nikakav, da svjedočimo redukcijama svaku noć u 21. vijeku, podsjeća da javne institucije rješavaju problem gradskog saobraćajnog preduzeća, koje su 'usrećili' prethodni rukovodioci, tako da ko dolazi svojim autom, mora kupiti kupon od 53 KM, a onda ga prodaje švercerima po 40 KM (na vrijeme) ili po 30 KM (ako zakasni dva do tri dana).

"Onda ga šverceri vrate GRAS-u i dijele popola dobit od 17 do 25 KM po kuponu. Opet na štetu GRAS-a i zaposlenih u javnim ustanovama. Ipak, o ovim, kao i mnogim drugim problemima i tome kako ih riješiti na nivou lokalne zajednice ili gradova niko ne govori", ističe Spahić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: