Počela konferencija u Sarajevu
1

Bešić: Institucije u BiH imaju čak i rasistički pristup prema Romima

FENA
Foto: Almir Panjeta/Klix.ba
Foto: Almir Panjeta/Klix.ba
U Sarajevo je danas počela dvodnevna konferencija "Suočavanje sa stvarnošću i budućnošću za Romkinje u BiH" s regionalnim i internacionalnim učešćem.

Cilj konferencije je sagledavanje pozicija i strategija Evropske unije o integraciji Roma, međunarodnih standarda zaštite prava manjina i ženskih ljudskih prava da bi se u tom okviru skrenula pažnja na zabrinjavajući položaj Romkinja u BiH, ali i Hrvatskoj, Srbiji i Crnoj Gori.

"Institucije u BiH imaju stereotipan, deskriminirajući pa čak i rasistički pristup prema Romima", kaže Sanela Bešić, izvršna direktorica Romskog informativnog centra “Kali-Sara”

Proteklih deset godina, kaže, predstavnici nevladinog sektora nastoje na institucionalan način dati konkretne prijedloge kako da se riješe problemi Roma.

"Unatoč velikom broju nevladinih organizacija Roma u BiH, Romi i Romkinje su i dalje marginalizirani u političkom, javnom i ekonomskom životu. Imamo određene periode kada se Romi isključuju pri donošenju odluka i tako institucije same kreiraju politike prema Romima a da te politike nisu način na koji se trebaju rješavati problemi Roma“, istakla je Bešić.

UN Women u BiH kao krovno tijelo Ujedinjenih nacija za pitanja ženskih prava i osnaživanja žena u svom mandatu blisko sarađuju sa ženama, koje pripadaju manjinskim skupinama, posebno s Romkinjama.

"Putem edukacije, podrške njihovim projektima te putem uvezivanja radimo na ukupnom socijalno-ekonomskom osnaživanju da bi Romkinje mogle u budućnosti preuzeti lidersku poziciju u svojim porodicama, ali i širim zajednicama", kaže šefica Ureda UN Women u BiH Amna Muharemović.

Terenska aktivistička anketa pokazuje da 45 posto Romkinja u BiH nije završilo osnovnu školu, 43 posto ispitanica trpi fizičko nasilje, dok državni periodični izvještaj Ženevske konvencije ukazuje da 90 posto Romkinja nema pristup zdravstvenoj i socijalnoj zaštiti, kao ni zapošljavanju.

Posebno je naglašeno da treba hitno započeti proces izmjena i dopuna Strategije za rješavanje problema Roma, ali i revidiranje akcionih planova da bi se pitanje ravnopravnosti spolova i prava Romkinja na adekvatan način integriralo u postojeće dokumente.

Konferencija se organizuje u sklopu projekta „Romkinje za život bez nasilja“ koji je podržan od UN Fonda za okončanje nasilja nad ženama, a okupit će stručnjake iz oblasti prava manjina i ženskih ljudskih prava.