{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Lozančić: Poboljšavati položaj Roma kroz institucionalne okvire

S
1.2.2012. u 18:27
0
1
Lozančić: Poboljšavati položaj Roma kroz institucionalne okvire
0
Lozančić: Poboljšavati položaj Roma kroz institucionalne okvire
Niko Lozančić
Predsjedavajući Komisije za ostvarivanje ravnopravnosti polova Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Niko Lozančić ocijenio je danas u Sarajevu da je položaj Roma, a posebno romske djece u BiH veoma težak, te da kroz institucionalne okvire treba težiti zaštiti i ostvarivanju njihovih prava.
Lozančić je na sastanku sa direktorom nevladine organizacije ''Prava za sve'' Fedrom Idžakovićem i koordinatorom mreže ''Inicijative i civilne akcije'' Milanom Mirićem rekao da će na narednoj sjednici Komisije uputiti inicijativu za održavanje tematske sjednice na kojoj bi se razgovaralo o položaju Romkinja u BiH.

On je naglasio da u procesu rješavanja mnogobrojnih problema sa kojima se Romi danas susreću, treba uključiti i predstavnike ove populacije kako bi na direktan način učestvovali u rješavanju pitanja koja se tiču njihovog položaja u društvu, saopšteno je iz parlamenta BiH.

Predstavnici nevladinih organizacija su upoznali Lozančića o aktivnostima koje preduzimaju sa ciljem poboljšanja položaja Roma u društvu, te istakli kako su najveći problemi sa kojima se Romi u BiH susreću u oblasti zaposlenja, stambenog zbrinjavanja, zdravstvene zaštite i obrazovanja.

Oni su izrazili nadu da će tematska sjednica biti održana u što skorije vrijeme, te tim povodom Lozančiću uručili Izvještaj u okviru projekta ''Romkinje za život bez nasilja'' i Izvještaj o nasilju u porodici nad Romkinjama u BiH, kao materijale koji će biti korišteni na tematskoj sjednici.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: