{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Lozančić: Poboljšavati položaj Roma kroz institucionalne okvire

S
1.2.2012. u 18:27
0
1
Lozančić: Poboljšavati položaj Roma kroz institucionalne okvire
0
Lozančić: Poboljšavati položaj Roma kroz institucionalne okvire
Niko Lozančić
Predsjedavajući Komisije za ostvarivanje ravnopravnosti polova Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Niko Lozančić ocijenio je danas u Sarajevu da je položaj Roma, a posebno romske djece u BiH veoma težak, te da kroz institucionalne okvire treba težiti zaštiti i ostvarivanju njihovih prava.
Lozančić je na sastanku sa direktorom nevladine organizacije ''Prava za sve'' Fedrom Idžakovićem i koordinatorom mreže ''Inicijative i civilne akcije'' Milanom Mirićem rekao da će na narednoj sjednici Komisije uputiti inicijativu za održavanje tematske sjednice na kojoj bi se razgovaralo o položaju Romkinja u BiH.

On je naglasio da u procesu rješavanja mnogobrojnih problema sa kojima se Romi danas susreću, treba uključiti i predstavnike ove populacije kako bi na direktan način učestvovali u rješavanju pitanja koja se tiču njihovog položaja u društvu, saopšteno je iz parlamenta BiH.

Predstavnici nevladinih organizacija su upoznali Lozančića o aktivnostima koje preduzimaju sa ciljem poboljšanja položaja Roma u društvu, te istakli kako su najveći problemi sa kojima se Romi u BiH susreću u oblasti zaposlenja, stambenog zbrinjavanja, zdravstvene zaštite i obrazovanja.

Oni su izrazili nadu da će tematska sjednica biti održana u što skorije vrijeme, te tim povodom Lozančiću uručili Izvještaj u okviru projekta ''Romkinje za život bez nasilja'' i Izvještaj o nasilju u porodici nad Romkinjama u BiH, kao materijale koji će biti korišteni na tematskoj sjednici.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: