BiH
2

PSBiH o položaju Romkinja u BiH

FENA
Komisija za ostvarivanje ravnopravnosti spolova Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, uz podršku Misije OSCE u BiH danas je organizirala tematsku sjednicu pod nazivom "Položaj Romkinja u zakonima, politikama i praksi", uz prezentaciju izvještaja NVO "Prava za sve" i ICVA o nasilju nad Romkinjama u porodici.

Cilj je bio da se ukaže na položaj pripadnica te nacionalne manjine i probleme s kojima se susreću, kao i ulogu institucija u toj oblasti.

Zaključeno je da je otklanjanje posljedica diskriminacije prema pripadnicima te populacije dugotrajan proces i zato je nužna koordinirana aktivnost institucija na svim nivoima vlasti, nevladinih organizacija, kao i pomoć međunarodnih organizacija", saopćio je Sektora za odnose s javnošću PSBiH.

Odlučeno je da će Komisija za ravnopravnost spolova na narednoj sjednici razmatrati izvještaj sa današnjeg skupa, te usvojiti određene preporuke kojima će se od odgovornih zahtijevati provođenje aktivnosti s ciljem poboljšanja položaja Romkinja u našem društvu.

Osim članova Komisije, sudinici su bili i predstavnici entitetskih komisija za ravnopravnost spolova i ljudska prava, gender institucionalnih mehanizama, Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, predstavnici Vijeća nacionalnih manjina u PSBiH, Parlamentu Federacije BiH i Narodnoj skupštini Republike Srpske, kao i predstavnici međunarodnih organizacija OSCE, UN Women i UNDP.