BiH
53

Beograd: Biciklisti iz Srbije krenuli ka Srebrenici u čast žrtvama genocida

Anadolija
(Foto: Anadolija)
Deset aktivista i aktivistkinja je jutros ispred Beogradskog sajma krenulo na Marš mira ka Srebrenici, u čast žrtvama genocida koji su 1995. godine počinile jedinice Vojske Republike Srpske uz pomoć jedinica iz Srbije.

Već drugu godinu za redom akciju organizuje grupa aktivista i aktivistkinja SOS za žene i decu žrtve nasilja - Vlasotince, uz podršku i pokroviteljstvo NVO Žene u crnom.

Aktivista Vlada Jevtović iz Bajine Bašte je ispričao da tokom prošlogodišnjeg Marša mira nije bilo nikakvih incidenata jer ih je štitio veliki broj policijaca, pa u tom slučaju i da je neko htio, nije mogao praviti incidente.

Osim toga Jevtović je istakao da ih je tokom cijelog puta pratio "nepotrebno ogroman broj policije" i naveo:

"Ono što je loše u tome jeste to što policija na taj način šalje poruku da nas na neki način izoluje od društva. Stvara se utisak da smo mi jedna mala, čudna izolovana grupa, koja ima neke svoje ciljeve, koji su po toj poruci policije, suprotne interesima društva."

Ističući da je potreba društva Srbije suočavanje sa prošlošću, odnosno konačno razlučivanje svega onoga šta je počinjeno u ime građana Srbije tokom ratova devedesetih, Jevtović je za Anadoliju rekao:

"Suočavanje sa svim tim je nasušna potreba društva, kako bi se konačno zatvorile rane koje su otvorene devedesetih zločinima i genocidom koji su Srbi počinili u Srebrenici, da bismo mogli da konačno stvaramo uslove za bolji i kvalitetniji život u regiji. Mi, prije svega, moramo insistirati na pravdi, na pravednom pomirenju jer bez pravednog pomirenja, bez pravedne satisfakcije žrtvama srbijanske agresije i genocida mi nećemo moći kvalitetno krenuti naprijed."

Ove godine trasa kojom će ići biciklisti je malo promijenjena u odnosu na prošlu godinu i ići će od Beograda, preko Obrenovca, Uba, Valjeva, Loznice i Malog Zvornika. Upitan zašto su izabrali baš tu trasu, Jevtović je rekao:

"Ovaj put biramo zato što želimo građanima Srbije, naročito građanima Zapadne Srbije da skrenemo pažnju na genocid u Srebrenici jer su ti gradovi bili zapravo vrlo često i logističke baze raznih vojski i paravojski koji su iz Srbije išli u BiH, koji su bombardovali položaje Armije BiH, koji su uništavali muslimanska sela i gradove Istočne Bosne i sa druge strane veliki broj opljačkanih stvari je prenijeto i završavalo je na tim terenima."

Na pitanje koji je njegov utisak, kako se danas gleda u Srbiji na genocid počinjen u Srebrenici, Jevtović je odgovorio:

"Moj utisak je da je to negdje duboko potisnuto u stranu, da političkoj i društvenoj eliti u Srbiji nije u interesu da se bavi pitanjima suočavanja sa prošlošću, zato što izvori moći i društvenih i političkih elita zapravo potiču iz tog vremena. Mnogi moćni pojedinci i grupe su stekli svoju moć ratnim profiterstvom."