BiH
0

U Potočarima će 11. jula biti ukopano još 140 ubijenih Srebreničana

Anadolija
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Prema najnovijim podacima saopćenim na današnjoj sjednici Organizacionog odbora za obilježavanje 19. godišnjice genocida nad Bošnjacima "sigurne zone" UN-a Srebrenica, do sada su identifikovani posmrtni ostaci 140 osoba koji će ove godine biti ukopani u Memorijalnom centru Srebrenica - Potočari

Ćamil Duraković, predsjednik Organizacionog odbora za oblježavanje 19. godišnjice genocida nad Bošnjacima Srebrenice i načelnik Opštine Srebrenica kazao je kako su na sjednici Organizacionog odbora razmatrani izvještaji o radu pododbora, te utvrđen nacrt programa obilježavanja 19. godišnjice genocida nad Bošnjacima "sigurne zone" UN-a Srebrenica, 11. jula. 

Duraković je ranije kazao kako bi 11. jula, prilikom obilježavanja 19. godišnjice genocida nad Bošnjacima Srebrenice, trebalo biti ukopano najviše 150 tijela.

"S obzirom na to da je izborna godina, još uvijek nismo definirali ko će se sve obraćati na sam dan dženaze ubijenih Srebreničana. O tome će biti govora na narednim sastancima pododbora, a definitivan program imat ćemo desetak dana prije obilježavanja 11. jula, odnosno 19. godišnjice genocida nad Bošnjacima 'sigurne zone' UN-a Srebrenica", naveo je Duraković. 

On je za istakao kako je nacrtom programa predviđeno da manifestacija obilježavanja počinje 6. jula polaskom ultramaratona Vukovar - Srebrenica. 

U Nezuku, u poslijepodnevnim i večernjim satima, 7. jula, dan uoči početka Marša mira, u prostorijama osnovne škole bit će otvorena izložba fotografija iz proboja "Juli '95" i okrugli sto o temi proboja u julu '95. i izlaska na slobodnu teritoriju Bošnjaka iz "sigurne zone" UN-a Srebrenica. 

Polazak kolone Marš mira Nezuk - Potočari, planiran je iz Nezuka, 8. jula, između 8,45 i devet sati, a dolazak u Potočare 10. jula između 17 i 17,30 sati.

Osim učesnika Marša mira Nezuk - Potočari, 10. jula planiran je doček u Potočarima i kolone moto-bajkera Sarajevo-Srebrenica (kreću iz Sarajeva istog dana u jutarnjim satima), učesnika maratona Bihać-Potočari i učesnika biciklističkog maratona Bihać-Potočari (polaze iz Bihaća, 8. jula u jutarnjim satima). Koloni će se pridružiti i učesnici Marša mira Žepa - Potočari, koji put Potočara kreću 9. jula u jutarnjim satima. 

"Pripreme za Marš mira idu prema planu. Imamo određenih problema jer je došlo do oštećenja na trasi kuda će se kretati kolona usljed poplava i klizišta, ali će to biti sanirano do početka marša mira", naglasio je Duraković.

Na dan početka Marša mira, 8. jula, u mjestu Parlog, planirano je svečano otkrivanje spomenika komandantu Ejubu Goliću.