U februaru
269

Benjamina Karić će prisustvovati molitvenom doručku u Washingtonu na kojem će se obratiti i Biden

S. Š.
Benjamina Karić, gradonačelnica Sarajeva (Foto: I. L./Klix.ba)
Benjamina Karić, gradonačelnica Sarajeva (Foto: I. L./Klix.ba)
Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić pozvana je da prisustvuje molitvenom doručku u Washingtonu koji se tradicionalno održava svakog prvog četvrtka u februaru.

Karić je istakla kako za nju ovaj poziv, a samim tim i prisustvo ovom događaju, predstavlja posebnu čast te da dolazi kao nastavak međunarodnih aktivnosti koje provodi kao gradonačelnica.

"U prvoj sedmici februara idem u Washington i to je zaista posebna čast. Sigurna sam da ću sa gradonačelnicom Washingtona imati bileteralni sastanak i da ćemo dogovoriti saradnju. Ovo je nastavak međunarodnih aktivnosti koje provodim kao gradonačelnica", naglasla je gradonačelnica.

Karić je istakla nedavni susrete s gradonačelnicom Pariza, naglašavajući da više od 20 godina nije bilo bilateralne saradnje između Sarajeva i ovog grada, a gradonačelnica Pariza bi u februara trebala posjetiti glavni grad BiH.

Pored toga, Karić je nedavno potpisala sporazum o saradnji s gradonačelnikom Rima koji će biti ozvaničen odmah početkom naredne godine.

Molitveni doručak (engl. The National Prayer Breakfast) je događaj koji se svakog prvog četvrtka u februaru svake godine održava u Washingtonu.

Pokretač ovog događaj bio je Abraham Vereide, metodista norveškog porijekla. Događaj je prvi put organizovan 1953. godine, a od 1980-ih godina održava se u u hotelu Washington Hilton.

Doručku koji se održava u međunarodnoj plesnoj dvorani hotela prisustvuje oko tri ipo hiljade gostiju, od kojih je veliki broj istaknutih ličnosti iz skoro svih zemalja svijeta. Domaćin na Molitvenom doručku je neko od članova Kongresa SAD, a u njihovo ime organizuje ih Fellowship Foundation, konzervativna kršćanska organizacija poznatija kao "Porodica" čiji je osnivač bio upravo Vereide.

Cilj ovog skupa je okupljanje članova političke, društvene i poslovne elite i njihovo povezivanje. Tradicionalno, skupu se obraćaju dva govornika: jedan od njih je neizostavno predsjednik SAD što je prošle godine učinio i Joe Biden, a ime drugog govornika se uobičajeno čuva kao iznenađenje do tog trenutka.