Poznati fotograf kod gradonačelnika
0

Behmen zahvalio Strašnom što je zabilježio ratne golgote grada

Sarajevo-x.com
Milomir Kovačević Strašni i Alija Behmen
Milomir Kovačević Strašni i Alija Behmen
Gradonačelnik Sarajeva je danas primio umjetničkog fotografa Milomira Kovačevića Strašnog, koji prvi put javnosti izlaže fotografije nastale prije 20 godina, u aprilu 1992. godine.

"Željeli smo mir" naziv je izložbe koja je u Umjetničkoj galeriji BiH svečano otvorena u srijedu, 29. februara, a nakon toga se može pogledati svaki dan do 23. marta.

Milomir Kovačević Strašni je kazao kako je već tada počeo doživljavati fotografiju kao svojevrsnu misiju. "Bio sam svjestan da neke stvari moram fotografisati. Niko mi nije dao zadatak da idem snimati, već sam reagovao intuitivno. Doživio sam to kao dio mog života i moje sudbine, kao i sudbine ovog grada", istakao je Kovačević.

Gradonačelnik je zahvalio Kovačeviću na tome što je zabilježio golgotu koja se desila ovom gradu te istakao da je izložba "Željeli smo mir" uvrštena u program obilježavanja 6. aprila – Dana grada Sarajeva.

Nino Maričić, direktor Centra za angažovanu umjetnost, je predstavio projekat emisije edukativnog karaktera pod nazivom "Mala škola fotografije".

"Zbog nedostatka edukativnih institucija u oblasti fotografije i obrazovnih emisija u javnim servisima, smatramo da su jedan ovakav projekt edukacije i ovakva emisija, od izuzetne važnosti za mladu populaciju. Smatramo da nedostatak medijskog obrazovanja stvara rizično ponašanje mladih u društvu. Zbog toga je ovaj projekt tu, prije svega, da pobudi interesovanja za umjetnost i otkrije nove talente kada je u pitanju fotografija kao način izražavanja", naglasio je Maričić.