Počiteljska priča i Strašni u Sarajevu
0

FOTO+VIDEO / "U zemlji hljeba i pite stvari ne stoje baš dobro"

Piše: A. Panjeta
Milomir Kovačević Strašni (Foto: Almir Panjeta/Sarajevo-x.com) (Foto: A. P./Klix.ba)
Milomir Kovačević Strašni (Foto: Almir Panjeta/Sarajevo-x.com)
U gradu u kojem jedna po jedna umiru institucije kulture, uoči Dana nezavisnosti otvorene su dvije odlične izložbe što bar na trenutak daje nadu da nije sve tako sivo.

U galeriji "Roman Petrović" Udruženje likovnih umjetnika BiH svojoj domovini na Dan nezavisnosti poklonilo je izložbu radova nastalih u toku prošlogodišnjeg radnog saziva Internacionalne kolonije Počitelj pod nazivom "Počiteljska priča". Izložbu je govoreći o Počitelju otvorio književnik Mile Stojić. Ko nije stigao na otvaranje, izložbu može pogledati do 12. marta.

Poslije počiteljskih motiva, sunca i smokvi, izložba fotografija Milomira Kovačevića Strašnog u privremeno otvorenoj Umjetničkoj galeriji BiH došla je "kao šaka u oko". Prizori s mirovnih protesta uoči početka najgoreg krvoprolića na teritoriji koje je Strašni uobličio u izložbu "Željeli smo samo mir" kod svakoga ko ih se bar malo sjeća, i ko se sjeća onoga što je nakon njih uslijedilo ne mogu a da ne probude emocije.

"Ako je Angelina Jolie najbolje što nam se desilo nakon Daytona, onda je Milomir Kovačević Strašni nešto najgore što nam se desilo nakon Daytona. Zato što nas je podsjećao na sve što nam se desilo, zato što je stalno apelovao na našu savjest", kazao je na otvaranju izložbe profesor Zdravko Grebo dodajući kako "u zemlji hljeba i pite stvari ne stoje dobro".

Strašni, poznat kao skroman i nimalo strašan čovjek, zahvalio se svima na dolasku, i pustio fotografijama da ispričaju njegovu priču i priču svih onih koji su sve to preživjeli. Mnogi su se prepoznali na fotografijama, ili su prepoznali prijatelje i poznanike. Izložba će se moći pogledati do 23. marta.