Kultura
0

Izložba "Željeli smo samo mir" u srijedu u Galeriji BiH

FENA
Umjetnička galerija BiH sutra će s "opravdanim razlogom" odškrinuti svoja vrata. Riječ je o izložbi fotografija Milomira Kovačevića Strašnog nazvanoj "Željeli smo samo mir" (sarajevska sjećanja).

"Izložbom jednog od najznačajnijih bh. fotografa koji je aktivno pratio čitav proces mirovnih procesa u Sarajevu, pruža se pregled zbivanja s vremenske distance od dvije decenije. Izložba nije samo kronika vremena, već se njom želi ukazati i na pojedinačnu i kolektivnu odgovornost", izjavila je na pres-konferenciji kustosica Galerije Ivana Udovčić.

Od 1.septembra prošle godine Umjetnička galerija BiH je zatvorena za javnost, čime se željelo ukazati na stanje u kojem se Galerija nalazi.

Od svih obećanja koja su davana krajem prošle godine nije ostvareno ništa", rekla je kustosica Udovčić dodavši da se o normalnim stvarima poput upravnog odbora i direktora može samo sanjati.

I baš zbog navedenog bitno je da je Milomir Kovačević Strašni nakon izložbe „Izbori“ od prije dvije godine odlučio i svoju novu postavku izložiti baš u Umjetničkoj galeriji BiH.

Izložba sadrži oko 300 fotografija na kojima se mogu vidjeti lica one postizborne, a prijeratne BiH.

"Ovo je izložba koja prikazuje jedno istorijsko vrijeme, kada se naše društvo našlo u jednom sasvim novom političkom okruženju", rekao je Strašni.

Po njegovim riječima ove fotografije su nastajale i zbog toga što nije morao sjediti u redakciji, nego je stalno bio na ulici i fotografirao.

Izložba "Željeli smo samo mir" (Sarajevska sjećanja ) bit će otvorena sutra u 20.00 sati u Umjetničkoj galeriji BiH.