BiH
7

Bećirović: Nije nam u interesu obezglaviti vlast pred donatorsku konferenciju

Piše: E. G.
Na današnjoj sjednici Zastupničkog doma na kojoj će se, između ostalog, na prijedlog SBB-a odlučuje o smjeni dvojice ministara iz SDP-a, Zlatka Lagumdžije i Zekerijaha Osmića, već na samom početku je zatražena pauza kako bi se obavile konsultacije u vezi s tom tačkom.

Zastupnici SBB-a su još u maju inicirali smjenu dvojice ministara, a nakon što je Fahrudin Radončić, lider njihove stranke smijenjen petnaestak dana ranije. Inicijativu da se njih dvojica smijene, zastupnici Radončićeve stranke su pravdali time da su građani na protestima 7. februara to tražili. Osmićeva smjena je zatražena iz drugih razloga, a oni se odnose na to što ministar odbrane Osmić nije reagirao na činjenicu da su Milorad Dodik i ostali zvaničnici RS-a 12. maja u kasarni Oružanih snaga BiH "Kozara" u Banjoj Luci intoniranjem himne RS zloupotrijebili proslavu Dana 3. pješadijskog puka OS BiH, što je neustavno djelovanje i podrivanje Oružanih snaga, objašnjeno je ranije iz SBB-a.

Denis Bećirović, zastupnik SDP-a i zamjenik predsjedavajućeg Zastupničkog doma je kazao kako je došlo do promjene okolnosti u državi nakon što je zatražena smjena ministara iz njegove stranke te da njihov opoziv neće donijeti ništa dobro.

"Nemamo pravo zanemariti te činjenice. Nakon 14. maja kada je podnesena inicijativa BiH su zadesile nezapamćene poplave, a sada je najvažnije da mobilišemo sve resurse u cilju da se pomogne građanima. Znamo da su ostala tri mjeseca do izbora i znamo kakve su procedure, da nove ministre ne možemo izabrati u tom roku. Vjerujem da nikome nije cilj da obezglavimo vlast pogotovo u pripremi donatorske konferencije", kazao je Bećirović.

On je dodao kako će u slučaju da dođe do Lagumdžijine i Osmićeve smjene nastati problem s obzirom da u izvršnoj vlasti na državnom nivou više neće biti Bošnjaka. Osim toga objasnio je kako bi se i ostali SDP-ovi kadrovi u tom slučaju povukli iz Vijeća ministara.

"Razumijem kolege iz SBB-a, okolnosti nisu bile takve u momentu pokretanja inicijative. Najracionalnije bi bilo povuče inicijativa", kazao je Bećirović.

Nakon toga SDP je zatražio pauzu od 15 minuta.