BiH
30

SDA: Lagumdžiji treba politički šamar; SNSD: Nećemo glasati za smjenu

Piše: E. Gorinjac
Zlatko Lagumdžija (Foto: Klix.ba)
Zlatko Lagumdžija (Foto: Klix.ba)
Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH na sutrašnjoj sjednici bi se trebao izjasniti o inicijativi za rekonstrukciju Vijeća ministara, petoj po redu u ovom mandatu.

Na prijedlog Saveza za bolju budućnost-Fahrudin Radončić (SBB) zastupnici bi se trebali izjasniti o smjeni ministra vanjskih poslova BiH Zlatka Lagumdžije i ministra odbrane BiH Zekerijaha Osmića.

Smjene ministara, odnosno rekonstrukcija Vijeća ministara, najvjerovatnije neće dobiti podršku.

Zastupnica SNSD-a Dušanka Majkić je za Klix.ba kazala da za Klub zastupnika te stranke smjena nije prihvatljiva.

"Nema vremena da se provode procedura opoziva ova dva ministra, a kamoli da se provede izbor novih. Dakle, te stvari se dešavaju su isključivo u predizborne svrhe i ne mogu biti podržana. SNSD neće to podržati. Na kraju krajeva to je inicijativa koja više služi u svrhu dobijanja podrške glasača među Bošnjacima, mi nemamo šta da tražite u toj bitci", kazala je Majkić.

Dodala je da ne bi mogla govoriti o tome hoće li generalno biti podrške u Domu ili neće za smjenu ministara te da je sama inicijativa nešto što opozicija koristi u predizborne svrhe.

U Stranci demokratske akcije (SDA) su kazali da će podržati Lagumdžijinu smjenu, ali ne iz istih razloga iz kojih je to tražio SBB te da će u slučaju ministra Osmića biti suzdržani.

"SDA još analizira ovu inicijativu. Kada je u pitanju rad, odnosno nerad kompletnog Vijeća ministara, najbolje bi bilo da kompletno da ostavku i da radi u tehničkom mandatu do izbora. Međutim, očigledno je da se nastavlja političko manipulisanje sa javnošću. U posljednje četiri godine prvo je istjerana SDA iz Vijeća ministara, pa je smijenjen Radončić, pa evo sada ovo. SDA će podržati smjenu Lagumdžije iz razloga koji nisu oni navedeni u inicijativi, već zbog veoma teške ekonomske situacije koja je zapravo rezultat loše političke klime u BiH, klime nepovjerenja, nepoštenja i rušenja BiH. Zbog toga smatramo najviše krivim Lagumdžiju, lidera SDP-a. Kada je u pitanju Osmić, tu ćemo biti suzdržani", kazao je za Klix.ba Šemsudin Mehmedović, zastupnik SDA u Zastupničkom domu.

Na konstataciju da je prilično jasno kako Lagumdžija neće biti smijenjen, Mehmedović je kazao da ne može licitirati krajnji ishod glasanja, ali da "u svakom slučaju Lagumdžiji treba opaliti politički šamar" i da mu treba staviti "do znanja da njegov način rada i vođenja ove države nije u skladu sa očekivanjem građana BiH".

"To je ključna poruka i njemu i svim budućim liderima, takvu poruku je dobio i SBB", naveo je Mehmedović.

U HDZ-u su ranije najavili da će vjerovatno biti protiv smjene dvojice ministara. Sam Lagumdžija je jučer novinarima kazao da se ne bavi ovim pitanjem.

"O tome ne razmišljam. Prirodno, legitimno je pravo da se o tome vodi rasprava. Niti znam ko će kako glasati, niti me to interesuje", rekao je Lagumdžija novinarima u Sarajevu te dodao da mu je trenutno prioritet obnova područja pogođenih poplavama u maju.