BiH
44

SDA će glasati za smjenu Zlatka Lagumdžije

Klix.ba
Zlatko Lagumdžija (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Zlatko Lagumdžija (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Na jednoj od narednih sjednica Predstavničkog doma Parlamenta BiH poslanici Kluba SDA će glasati za smjenu Zlatka Lagumždije (SDP), ministra vanjskih poslova BiH, potvrđeno je za portal Klix.ba iz više izvora.

Podsjećamo, poslanici Kluba SBB-a su sredinom maja ove godine na sjednici Predstavničkog doma Parlamenta BiH podnijeli incijativu za smjenu Lagumdžije.

Zamjenik predsjednika Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović kazao je danas u Sarajevu da je s obzirom na sve što je obilježilo četiri godine mandata, "raspoloženje u SDA da se podrži jedna takva odluka".

Šef Kluba SBB-a Mirsad Đugum pozvao se na član 143 Poslovnika Predstavničkog doma kazavši da je smjena Lagumdžije zatražena "jer je u događajima od 7. februara do danas jasno iskazano masovno nezadovoljstvo radom dosadašnje vlasti i eksplicitno je tražena smjena Lagumdžije".

Poslanik SDA Asim Sarajlić izjavio je tada novinarima da će se ova stranka očitovati o smjeni Lagumdžije kada to bude na dnevnom redu. On je podsjetio da je SDA već ranije tražila smjenu Lagumdžije, kazavši da je, prema tome, stav SDA o smjeni Lagumdžije poznat.

Naredna sjednica Predstavničkog doma Parlamenta BiH biće održana 12. juna, a na dnevnom redu se nije našla tačka o smjeni Lagumdžije.

Ipak, portalu Klix.ba je potvrđeno iz više izvora da je rukovodstvo SDA već odlučilo podržati smjenu ministra vanjskih poslova BiH.

"Kolegij Predstavničkog doma je uputio inicijativu prema Vijeću ministara koje ima rok od 30 dana da se izjasni. Poslije 30 dana Kolegij može staviti tu tačku na dnevni red Predstavničkog doma bez obzira na mišljenje Vijeća ministara", pojasnio je za Klix.ba šef Kluba SBB-a Mirsad Đugum.