{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


SBB povukao inicijativu za Osmićevu smjenu, ali ne i Lagumdžijinu

3.7.2014. u 11:15
8
56
SBB povukao inicijativu za Osmićevu smjenu, ali ne i Lagumdžijinu
8
SBB povukao inicijativu za Osmićevu smjenu, ali ne i Lagumdžijinu
Mirsad Đugum (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Zastupnički dom BiH danas na dnevnom redu ima tačke koje se odnose na smjenu ministara Zlatka Lagumdžije i Zekerijaha Osmića. Odnosno, smjenu Lagumdžije, budući da je tačka koja se odnosi na Osmićevu smjenu povučena sa dnevnog reda.
Na samom početku sjednice Denis Bećirović, zamjenik predsjedavajućeg Doma je kazao kako nije dobro da vlast bude obezglavljena pred donatorsku konferenciju koja se organizuje za BiH radi obnove od majskih poplava te da bi u slučaju smjene dvojice ministara Vijeće ministara ostalo bez članova iz reda Bošnjaka te da bi i ostali SDP-ovi kadrovi iz Vijeća ministara odstupili s vlasti.

Argumentacija koja je iznesena vezano za donatorsku konferenciju po meni ne stoji, ona je dužnost predsjedavajućeg Vijeća ministara Vjekoslava Bevande, kazao je predsjednik Kluba SBB-a Mirsad Đugum te dodao da je ona svakako zakazana za 16. juli te da se proces smjene ne može provesti do tada.

"Zašto SDP u ovom periodu nije išao s prijedlogom za postavljanjem ministra sigurnosti iz SDP-a i time bi se eliminirali ovi procesi o kojima se sada govori (nedostatak Bošnjaka u Vijeću ministara u slučaju smjene op. a.). To da će doći do povlačenja i ostalih SDP-ovaca iz Vijeća ministara je ustvari ucjena ovog Parlamenta. Nije uredu da se politika Parlamenta ili Vijeća ministara personalizara. Naš stav, što je SDP znao i jučer, je da ćemo tražiti da se tačka tri (Osmićeva smjena) povuče, a tačka četiri (Lagumdžijina smjena) ostaje", kazao je Đugum.

Dodao je da SDP u narednom periodu treba predloži svoga ministra sigurnosti tako da bi ponovo bio dovoljan broj Bošnjaka u slučaju Lagumdžijine smjene.

Saša Magazinović ( (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba))
Saša Magazinović ( (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba))


"Pokušali smo ukazati na eventualne posljedice ove političke akrobatike SBB-a. Ljudi imaju pravo da se opredjeljuju, a mi smo imali pravo kazati koje su posljedice te inicijative. Ovo je impotentni politički pokušaj vođenja predizborne kampanje. Šef Kluba SBB-a je podržao prije sat rad ministra vanjskih poslova na istoj sjednici na koj traži njegovu smjenu", kazao je Saša Magazinivić, šef Kluba SDP-a.

Đugum je ponovo replicirao kazavši da će SBB podržati rad Vijeća ministara te da prigovor ne može biti u kontekstu ove smjene.

"Impotentnost u ovoj inicijativi se može odnijeti na impotentnost od 12 mjeseci u formiranju Vijeća ministara radi određenih pozicija", dodao je Đugum.

Bećirović je ponovio kako je ovo, na kraju krajeva, zakašnjela inicijativa te rekao da mu je drago da je dio njegovog prigovora s početka sjednice uvažen skidanjem s dnevnog reda tačke koja se odnosi na Osmićevu smjenu.

U nastavku će Dom usvojiti dnevni red na kojem je veći broj tačaka.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: