BiH
219

Bećirović: Demokratska fronta će tražiti državno Ministarstvo finansija

Piše: Er. M.
Damir Bećirović (Foto: Klix.ba)
Damir Bećirović (Foto: Klix.ba)
Demokratska fronta neće odustati od Ministarstva energije, industrije i rudarstva FBiH. U zamjenu za Ministarstvo finansija FBiH, DF će od HDZ-a tražiti Ministarstvo finansija BiH.

Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice BiH (HDZ BiH) Dragan Čović jučer je ponovio da HDZ-u i strankama okupljenim oko HDZ-a pripada šet ministarskih pozicija u Vladi FBiH, među kojima mora biti i Ministarstvo finasija. Sa druge strane, Demokratska fronta također insistira na Federalnom ministarstvu finansija, od kojeg je spremna odustati ukoliko Čović pristane na zamjenu za državno ministarstvo.

Član Predsjedništva Demokratske fronte Damir Bećirović kazao je za Klix da ova stranka neće odustati od Federalnog ministarstva energije, industrije i rudarstva, ali i da ne isključuju mogućnost za pregovore u vezi sa Federalnim ministarstvom finansija.

"Ukoliko je Draganu Čoviću toliko bitno federalno Ministarstvo finansija, onda bi Demokratskoj fronti trebao ustupiti Ministarstvo finansija u Vijeću ministara BiH. To je konstruktivan prijedlog koji bi otkočio kompletnu situaciju u vezi sa formiranjem vlasti u Federaciji BiH. Mi nećemo odustati od Ministarstva energije, industrije i rudarstva FBiH, koje je naš osnovni prioritet. U tom sektoru mora se konačno uvesti red", rekao je Bećirović.

On je dodao da je Stranka demokratske akcije uputila poziv Demokratskoj fronti za novi sastanak o čemu će se DF tek očitovati. Bećirović je prokomentarisao i jučerašnju izjavu Bakira Izetbegovića da ne bi nastavljao dalje pregovore sa Čovićem bez DF-a.

"To su zvanični stavovi SDA. Mislim da su i oni postali svjesni svega što se dešava i kakve posljedice to može imati po građane Federacije BiH", kazao je Bećirović.

Ukoliko uzmemo u obzir da federalno Ministarstvo finansija u svom sastavu ima Poreznu upravu FBiH i Finansijsku policiju FBiH, onda je i jasno zašto se političke stranke ne mogu dogovoriti o preuzimanju ovog federalnog resora.

Porezna uprava Federacije BiH nadležna je za sprovođenje i izvršavanje aktivnosti iz oblasti svih vrsta federalnih, kantonalnih, gradskih i općinskih poreza, doprinosa, taksi i posebnih naknada, kao i novčanih kazni za porezne prekršaje.

Finansijska policija FBiH vrši inspekcijski nadzor nad izvršavanjem propisanih poreskih, carinskih i drugih obveza od pravnih i fizičkih osoba, kao i utvrđivanja propusta koji imaju za cilj prikrivanje i izbjegavanje plaćanja propisanih obaveza.