{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Bećirović: Ako ne bude usvojena Rezolucija, šaljemo poruku da jedan entitet na poštuje UN

F
10.6.2015. u 14:21
3
55
Bećirović: Ako ne bude usvojena Rezolucija, šaljemo poruku da jedan entitet na poštuje UN
3
Bećirović: Ako ne bude usvojena Rezolucija, šaljemo poruku da jedan entitet na poštuje UN
Foto: Arhiv/Klix.ba
Poslanik Socijaldemokratske partije (SDP) u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Denis Bećirović i jedan od predlagača Rezolucije o genocidu u Srebrenici poručio je danas da ukoliko Rezolucija ne bude usvojena iz Parlamenta BiH će 20 godina nakon genocida u Srebrenici biti poslana poruka da u BiH postoji jedan entitet koji ne poštuje Ujedinjene nacije (UN).
"Danas sam čuo da će poslanici SNSD-a doći na glasanje o Rezoluciji o genocidu u Srebrenici. Prema Poslovniku Predstavničkog doma PSBiH vrlo je jasno da su svi poslanici ovog doma dužni da učestvuju u radu sjednice", naglasio je.

Također je dodao da u slučaju da poslanici ne učestvuju u radu sjednice, dužni su dati obrazloženje zašto ih nema.

Smatra nemogućim da poslanici SNSD-a danas ne učestvuju u radu sjednice, a da dođu na glasanje Rezolucije o Srebrenici. Ukoliko se to dogodi, istakao je Bećirović, smatra da će se u PSBiH desiti presedan koji do sada nikada nije zabilježen.

"Ako se to dogodi bit će upućena poruka javnosti da poslanici u ovoj zgradi mogu doći na sjednicu kad god žele, cijeli dan prespavati i doći na kraju na glasanje. To je prema postojećem poslovniku apsolutno nemoguće tako da ta najava SNSD-a je protuposlovnička", naglasio je Bećirović.

Ukoliko Rezolucija ne bude usvojena, smatra Bećirović, iz PSBiH će biti poslana poruka da se ne poštuje EU, da se ne uvažavaju njeni stavovi i da se ne uvažava stav Međunarodnog suda pravde kao najvišeg pravnog organa UN-a.

"Dakle, ako se sve to na koncu dogodi mislim da međunarodna zajednica, UN, EU i domaća javnost moraju potpuno okrenuti priču u BiH. Onda moramo otvoriti novu temu u ovoj zemlji, a to je kako i na koji način se ponašati prema administrativno-teritorijalnoj jedinici koja nije nastala demokratskim putem i koja ne poštuje čak ni UN", poručio je Bećirović.

Govoreći o Reformskoj agendi koja je na dnevnom redu Vijeća ministara BiH Bećirović kaže da nije nikakva tajna da taj dokument još nije došao do poslanika u Parlamentarnoj skupštini BiH te da Vijeće ministara BiH gotovo ništa ne radi na realizaciji te evropske agende.

"Bilo bi dobro da Vijeće ministara BiH postupa prema britanskoj i njemačkoj inicijativi i da ubrza euroatlantske integracije kao i da donosi zakone koji jačaju ekonomiju i približavaju BiH prema EU. Nažalost, toga nema na poslaničkim klupama", zaključio je Bećirović.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: