{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Beba Belmina Ibrišević otputovala u Njemačku na liječenje

12.6.2013. u 19:59
408
26
Beba Belmina Ibrišević otputovala u Njemačku na liječenje
408
Tromjesečna beba Belmina Ibrišević čije je priča o nemogućnosti dobijanja jedinstvenog matičnog broja (JMB), koju je objavio portal Klix.ba, digla na noge građane iz cijele BiH, otputovala je večeras u Njemačku na medicinske pretrage i liječenje.
S Belminom je otputovala i njena majka Fatima i doktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu.

Belmina je odletjela privatnim avionom kompanije Delić Air iz Pule, a sve troškove prijevoza tromjesečne bebe i ekipe koja ide u pratnji snosit će Međunarodni aerodrom Sarajevo.

Vidno potreseni roditelji nisu bili raspoloženi za davanje izjava. Oni će u Stuttgart sletjeti oko 22 sata, a nakon toga će sanitetskim vozilom biti prebačena u Ulm gdje bi joj trebala biti urađena transplantacija.

Podsjetimo, Belmini je dijagnosticirano teško imunološko oboljenje, a u Njemačkoj bi trebala biti podvrgunuta presađivanju koštane srži.

Slučaj tromjesečne bebe Belmine iz Donje Orahovice kod Gračanice, koja nije mogla dobiti matični broj, a samim tim ni pasoš, bio je povod za proteste građana u Sarajevu i drugim gradovima BiH.

Protest građana potaknuo je Vijeće ministara BiH da donese privremenu odluku o matičnim brojevima, nakon čega su Ibriševići uspjeli izvaditi pasoš za Belminu i na taj način osigurali odlazak u Njemačku.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: