Slučaj Dobrovoljačka
0

Barašin ne zna hoće li biti optužnice

SRNA
Glavni tužilac Tužilaštva BiH Milorad Barašin rekao je da će slučaj "Dobrovoljačka" biti okončan u Tužilaštvu BiH za nekoliko mjeseci, ali da ne zna hoće li biti optužnice u tom predmetu.

Barašin je istakao da je BiH prije Srbije započela istragu o slučaju "Dobrovoljačka" i da je "u ovom trenutku pravo na strani BiH".

"Postoji pravno pravilo - ko prvi u vremenu, jači u pravu. Tu će se primijeniti određene konvencije i mislim da je u ovom trenutku pravo na strani BiH", rekao je Barašin za sutrašnje "Nezavisne novine".

Barašin je naveo  da istraga o slučaju "Dobrovoljačka", koja je pokrenuta 2006. godine, do sada nije završena jer je riječ o predmetu "koji nije jednostavan i nebitan da bi mogao da bude  okončan  za nekoliko dana ili mjeseci".

On je pojasnio da će predmet "Dobrovoljačka", na kojem je do sada radio međunarodni tužilac Filip Alkok a koji je napustio BiH, sada preuzeo  domaći tužilac. 

"Kolega koji dobije taj predmet treba samo da iščita predmet, da odradi određen broj dokaza i da okonča taj predmet. Vremenski ne mogu reći kad će to biti završeno", dodao je Barašin.

Barašin je istakao da ne priznaje kritike političara na svoj rad, navodeći da su oni krivi zbog nepostojanja dogovora sa Srbijom o paralelnim istragama. 
U Londonu je 1. marta uhapšen bivši član ratnog Predsjedništva BiH Ejup Ganić, po zahtjevu Srbije zbog sumnje da je učestvovao u napadu na kolonu JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu u maju 1992. godine kada su ubijena 42, a ranjena 73 vojnika i oficira JNA.

Srbija i BiH  u februaru su potpisale sporazum o međusobnom izvršenju sudskih odluka u krivičnim stvarima.