Milorad Barašin
0

"Ne bih putovao da sam optužen za Dobrovoljačku"

SRNA
Milorad Barašin (Foto: Tužilaštvo BiH)
Milorad Barašin (Foto: Tužilaštvo BiH)
Glavni tužilac Tužilaštva BiH Milorad Barašin rekao je večeras da ne bi putovao u inostranstvo da je u poziciji optuženih u predmetu Dobrovoljačka ulica. Barašin je rekao da je član ratnog Predsjedništva BiH Ejup Ganić, koji je uhapšen na londonskom aerodromu po zahtjevu Srbije, "znao određenu situaciju" i da "u toj situaciji nije trebao da ide na prostore drugih država".

On je rekao za Federalnu televiziju da ni sebe ni Tužilaštvo BiH ne smatra odgovornim za hapšenje Ganića u Londonu.

"BiH je prije Srbije počela istragu o Dobrovoljačkoj i zato bi Ganić trebalo da bude isporučen BiH, koja je u ovom trenutku jača u pravu", smatra Barašin.

On je ponovio da Tužilaštvo BiH u predmetu Dobrovoljačka ulica vodi istragu protiv određenih lica, dodajući da je ovaj predmet prioritetan i da mora biti okončan.

"Događaj se ispituje. Istraga je otvorena 2006. i rok za njeno zatvaranje je bio šest mjeseci. Na tom predmetu radio je međunarodni tužilac, ali istragu nije okončao, jer je to složen predmet. Sva dokumenta, svi akti koji su vezani za taj događaj morali su da budu prevedeni", naveo je Barašin, demantujući da je tužiocu Vesni Budimir rekao da predmet Dobrovoljačka ulica skloni u stranu.

On je rekao da je Tužilaštvo BiH, na odobrenje Nadzornog odbora, koje je tijelo Savjeta ministara BiH i Ministarstva pravde za sprovođenje državne strategije, trenutno na terenu i popisuje sve predmete koji se tiču ratnih zločina kako bi se izvršila inventura.

"Do kraja ovog mjeseca trebalo bi da imamo kompletne predmete i bazu i da se zna šta ko radi", rekao je Barašin.