BiH
0

Barašin rukovodilac Odjeljenja za organizovani kriminal

SRNA
Milorad Barašin
Milorad Barašin
Glavni tužilac Tužilaštva BiH Milorad Barašin potvdio je da će do izbora novog rukovodioca on rukovoditi Odjeljenjem za organizovani kriminal, a da je na mjesto rukovodioca Odjeljenja za ratne zločine imenovana tužilac Vesna Budimir.

"Sada je potrebno imenovati domaće tužioce i mislim da ćemo to lakše prebroditi u Odjeljenju za ratne zločine nego u Odjeljenju za organizovani kriminal u kojem je radio veliki broj stranih tužilaca. Njihovi predmeti su u fazi suđenja i još nisu pravosnažno okončani, što nam u dobrom dijelu usporava rad ", izjavio je Barašin za sarajevsko "Oslobođenje".

On je istakao da nijedan predmet koji se nalazi u Tužilaštvu ne smije da stoji zbog čega su Visokom sudskom i tužilačkom savjetu (VSTS) uputili zahtjev za imenovanje još 12 domaćih tužilaca.

Barašin smatra da BiH i njene institucije trebaju jače stati uz Tužilaštvo BiH i podržati njegov rad.

"Najvažnije je da je odobren budžet kakav smo tražili i mislim da će nam on biti dovoljan za normalno funkcionisanje u ovoj godini. Ali, moram reći da se budžet može puniti i od Tužilaštva. Međutim, mi nemamo dovoljno alata, a to su instrumenti i zakoni koje donosi država", rekao je Barašin.

On je kao primjer naveo oduzimanje nelegalno stečene imovine, do koje se dolazi organizovanim kriminalom, a koja treba biti vraćena državi, istakavši je da je Tužilaštvo u proteklom periodu utjeralo u državu dosta novca, ali da to još uvijek nije dovoljno.

"Mi se nalazimo u predvorju borbe protiv organizovanog kriminala i trebamo više novca vratiti u budžet BiH. Ako budemo radili kako treba, oduzimali imovinu od onih koji su je nelegalno stekli, ovo će biti jedna pravna država, ne obazirući se na to što neki pričaju", naglasio je Barašin.
On je potvrdio da Tužilaštvo vodi istragu protiv premijera Republike Srpske Milorada Dodika, ali i da postoje istrage i protiv drugih političara.

"Kada su takve istrage u pitanju, treba pronaći kvalitetne dokaze i, ako oni zaista postoje, ti ljudi treba da odu sa političke scene", rekao je Barašin.

On je naveo da Tužilaštvo tek sada radi izvještaj o radu u prošloj godini, dodajući da su dosadašnji rezultati u usponu što je "znak da Tužilaštvo počinje da ostvaruje svrhu svog postojanja ".