BiH
1

Banjalučki Petrićevac u čudu: Zemlja se otvorila pod prozorom kuće

Anadolija
(Foto: Anadolija)
Stanovnike ulice Mile Bekuta u banjalučkom naselju Pobrđe ovih dana uznemirila je rupa koja se otvorila neposredno uz kuću njihove susjede Ružice Ćosić. Vidno uznemirena neobičnom pojavom, Ružica Ćosić priča da se neugodno iznenadila, ali i prepala, kada je vidjela da joj se tik pod prozorom "otvorila zemlja".

Rupa s vanjske strane, u šta se uvjerila i ekipa agencije Anadolija, ima dimenzije manje od kvadratnog metra. Pravilnog je pravougaonog oblika, ali po riječima Ante Ćosića, vlasnika kuće, komunalne službe su izmjerile njenu unutrašnjost i utvrdile da je riječ o "prostoriji pod zemljom" površine tri sa dva metra.

I dok na teren ne izađu stručnjaci koji će utvrditi uzrok ove pojave, po Banjoj Luci se iz dana u dan "pletu" nove priče o misterioznim "pukotinama" i njihovim uzrocima, oživljavaju priče o posljedicama razornog zemljotresa prije skoro pola vijeka, nezatrpanim rudarskim oknima...

„Kao što vidite, onemogućeno mi je da uđem u garažu, ali za sada nema oštećenja na samoj kući. Bojim se samo da se pukotina ne proširi, pa da i kuća ne propadne“, kaže Ante Ćosić.

On napominje da se to i ranije dešavalo u drugim dijelovima Pobrđa, i da i komunalni inspektori smatraju kako je riječ o klizištima nastalim kao posljedica oborinskih voda koje se slobodno slijevaju niz put, jer odvodni kanali nikada nisu uređeni.

No, i vlasnici okolnih kuća iskazuju brigu da bi se slične rupe u zemlji mogle pojaviti u njihovim dvorištima ili ispod kuća. To je i povod mnogobrojnim spekulacijama o tome šta bi mogao biti uzrok ovakvoj pojavi.

Riječ stručnjaka

Naime, po jednima, ispod cijelog banjalučkog naselja Petrićevac prije Drugog svjetskog rata nalazio se rudnik, pa se pojavila i priča da je riječ o otvaranju starog rudarskog okna.

Drugi, pak, ovu pojavu dovode u vezu sa zemljotresom koji je koncem januara zabilježen u Banjoj Luci, gradu koji važi za jedno od najtrusnijih područja na Balkanu. U prilog tome govori i činjenica da je Banju Luku davne 1969. godine pogodio zemljotres sa katastrofalnim posljedicama.

Jedini koji bi mogli utvrdi stvarni uzrok pojave "pukotina u zemlji", stručnjaci  iz Instituta za ispitivanje materijala Republike Srpske, tek planiraju da izađu na teren, potvrđeno je za AA u Institutu.

"Tek nakon što sagledamo stanje na terenu i uporedimo s našim kartama, moći ćemo više reći o ovoj pojavi", kazao je uposlenik Instituta  Zdenko Vožin.

Septička jama ili stari podrum

Jedini  stručnjak za ovu oblast u Banjoj Luci, građevinski inžinjer i specijalista za geofiziku Srđan Rajak, u izjavi za AA, kazao je kako nema nikakve potrebe za uznemirenost građana, a još manje za bilo kakvu paniku.

"Rudnik je, kako se to kaže, odavno svoje odradio u smislu slijeganja tla i otvaranje te rupe ne može se dovesti u vezu s tim, kao što to nije ni u kakvoj vezi s nedavnim zemljotresom. Uzroci takvih pojava potpuno su banalni i najčešće je riječ o otvaranju tla na mjestima gdje su nekada bile septičke jame koje vlasnici nisu nakon prestanka korištenja na adekvatan način zatrpali", kazao je Rajak.

On je podsjetio da je naselje Petrićevac i danas najvećim dijelom bez kanalizacione mreže. Druge mogućnosti su ili oborinske vode ili nekakav stari podrum, koji također nije valjano bio zatvoren.

"Sve u svemu, ništa opasno i ništa neuobičajeno, jer smo imali mnogobrojne identične pojave i u drugim dijelovima Banje Luke", kazao je Rajak.

I dok porodica Ćosić čeka konačnu riječ stručnjaka o tome šta je dovelo do otvaranja tla i pojave "podzemne prostorije" u njihovom dvorištu, ali i rješenje kako sanirati teren, Banjalučani su slučaj iskoristili kao priliku za priče uz jutarnju kafu o tome kako se i "Banja Luka uvrstila u mjesta gdje se iz čista mira zemlja otvorila“.