BiH
528

Snažan zemljotres pogodio Banju Luku

Klix.ba
Snažan zemljotres protresao je Banju Luku i sjevorozapadni dio BiH oko jedan sat poslije ponoći.

Kako je za portal Klix.ba potvrđeno u Hidrometeorološkom zavodu Republike Srpske, ovo je jedan o najjačih potresa posljednjih godina u Banjoj Luci.

"Magnituda zemljotresa koji se desio u predjelu Kozare bila je 4,2 stepena po Richteru i procijenjenom intenzitetu u epicentralnoj oblasti od šest stepeni po Merkaliju. Nije nas iznenadio s obzirom da postoji aktivni rascjep koji se proteže tim dijelom, dolinom Vrbanje prema Potkozarju odakle ulazi u Hrvatsku dok drugi rascjep ide dolinom Vrbasa i ide prema Savskom rovu", kazala je za Klix.ba Snježana Cvijić-Amulić, načelnica Odjeljenja seizmologije.

U historiji Banje Luke i tog dijela BiH desilo se nekoliko jačih zemljotresa. Najrazorniji je bio onaj koji je grad na Vrbasu zadesio 27. oktobra 1969. godine. Magnituda je tada iznosila čak osam stepeni po Merkaliju.

"O eventualnim šetatama nemamo informacija. Mislim da samo na starijim i slabije građenim objektima može da izazove oštećenja. Ljudi zovu i raspituju su, nema panike", dodaje naša sagovornica.

Banju Luku zadesili su jači zemljotresi 1888. kada je magnituda iznosila sedam stepeni i 1935. godine kada je jačina zemljotresa iznosila šest stepeni po Merkaliju.