BiH
19

Moguć prolom tla na mjestima gdje su kuće, mještani Moluha u strahu

Piše: E.S.H.
Prolom tla u tuzlanskom naselju Moluhe
Prolom tla u tuzlanskom naselju Moluhe
U Tuzli je jučer proglašeno stanje prirodne nesreće zbog proloma tla u naselju Moluhe. Ekspert za slijeganje terena profesor Sabid Zekan je za Klix.ba rekao da ne očekuje velike katastrofe, ali je napomenuo da ne treba isključiti ponavljanje pucanja tla i to u mjestima gdje su kuće, što bi uzrokovalo ugrožavanje imovine ili stanovnika.

Izlaskom na teren, Služba civilne zaštite Općine Tuzla je utvrdila da se radi o dubokom krateru, te se odmah pristupilo pregledu i sanaciji terena. Utvrđeno je da je u jami Moluhe riječ o starim rudarskim radovima, formiranju jama koje su davno likvidirane i gdje je prestala eksploatacija.

"Vjerovatno su ostavljene jamske prostorije koje su blizu površine terena, a koje se inače podgrađuju, a do danas nisu stvarale nikakav problem. Bile su popunjene nekim materijalom, od opeke ili slabog betona, tako da je ta podgrada negdje u dubini popustila i na površini je došlo do propadanja", rekao je Zekan.

Dodao je da Rudnik Kreka ima uvid u postojeće stanje i da znaju gdje su formirane rudarske prostorije.

"Pretpostavljam da se to desilo u glavnim prostorijama, jer je na ostalim mjestima proces slijeganja davno završen. Potrebno je te prostorije napuniti inertnim materijalom, npr. pijeskom. Takve situacije se mogu desiti i u naseljima, ali ne treba stvarati paniku. Treba rudniku dati priliku da ispita i utvrdi gdje se nalaze te prostorije", rekao je profesor i napomenuo da je prema važećoj zakonskoj regulativi, rudnik dužan i obavezan da rudnik propisno zatvori i preda društvenoj zajednici.

"Mi u BiH smo naslijedili socijalističko društvo gdje je izvršena eksproprijacija zemljišta koja je išla nekontrolisano, bez potpune zakonske regulative i može se desiti da se ne zna ko je vlasnik zemljišta. Rudnik nema interesa za to zemljište, ali bez obzira ko je vlasnik zemlje obaveza rudnika je da propisno zatvori prostorije kako ne bi došlo do ugrožavanja imovine ili života", dodao je pofesor Zekan.

Stanovnici okolnih naselja su u strahu, jer ne znaju da li bi se nešto slično moglo ponoviti. Angažirane su sve službe zaštite i spašavanja u cilju preduzimanja preventivnih mjera i mjera sanacije već nastalih šteta.