BiH
52

Bakir Dautbašić još uvijek u bolnici zbog problema s visokim pritiskom

Piše: S. H.
Bakir Dautbašić (Foto: FENA)
Bakir Dautbašić (Foto: FENA)
Bakir Dautbašić, kandidat SBB-a za ministra saobraćaja i komunikacija BiH, koji je prije nešto manje od mjesec dana uhapšen zbog osnova sumnje da je ometao rad pravosuđa, trenutno se nalazi na Univerzitetskom kliničkom centru Sarajevo (UKCS).

Dautbašić je 28. januara iz pritvorske jedinice Suda BiH prebačen na UKCS zbog problema s visokim pritiskom. Prema posljednjim informacijama on se još uvijek nalazi u bolnici, a njegovo zdravstveno stanje se nije poboljšalo.

Prema izjavama njihovih advokata i Dautbašić i Bilsena Šahman, koja je također uhapšena po istom osnovu, veoma teško podnose pritvor, što se odrazilo na njihovo zdravlje.

Jednomjesečni pritvor koji je određen Dautbašiću i Šahman ističe 11. februara, a u narednih nekoliko dana Sud BiH mora obavijestiti odbranu o postupku koji će uslijediti.

"Mi od Suda BiH očekujemo da nas uskoro obavijesti o narednom postupku u slučaju Datbašić i Šahman, jer minimalno pet ili šest dana prije isteka jednomjesečnog pritvora odbrana mora biti upoznata o tome da li će optuženima biti dodatno produžen pritvor ili će biti oslobođeni", kazala je za Klix.ba Vasvija Vidović, advokatica Bilsene Šahman i uhapšenog Fahrudina Radončića.

Ona se kratko osvrnula i na slučaj Radončića, rekavši kako uskoro očekuju odluku Apelacionog vijeća Suda BiH na uloženu žalbu o jednomjesečnom pritvoru. Još jednom je naglasila da u slučaju odbijanja žalbe slijedi apelacija Ustavnom sudu BiH i svim drugim sudskim instancama.