BiH
7

Odbrana još uvijek priprema apelaciju Ustavnom sudu BiH u slučaju Fahrudina Radončića

Piše: S. H.
Vasvija Vidović (Foto: Klix.ba)
Vasvija Vidović (Foto: Klix.ba)
Advokati Bakira Dautbašića i Bilsene Šahman predali su apelaciju Ustavnom sudu BiH zbog određivanja mjera jednomjesečnog pritvora. Ista takva apelacija uskoro će biti predata i u slučaju Fahrudina Radončića.

Za nekoliko dana ističe jednomjesečni pritvor za Bakira Dautbašića i Bilsenu Šahman, koji su 11. januara uhapšeni pod optužbom za ometanje rada pravosuđa i vršenje pritiska na svjedoke.

U međuvremenu je na mjeru jednomjesečnog pritvora odbrana uložila apelaciju Ustavnom sudu BiH, ali do danas nije poznat njen ishod, kao ni to da li će optuženima u predmetu Dautbašić i drugi biti produžen pritvor.

"Mi smo u slučaju Dautbašić i Šahman uložili apelaciju Ustavnom sudu BiH, ali još nemamo informacija o ishodu naše žalbe. S druge strane, kada je u pitanju slučaj gospodina Fahrudina Radončića apelacija za Ustavni sud BiH je u pripremi", kazala je za Klix.ba Vasvija Vidović, advokatica Bilsene Šahman i jedna od advokata Fahrudina Radončića.

Podsjećamo, danas je Tužilaštvo BiH zvanično podiglo optužnicu protiv Fahrudina Radončića, Bakira Dautbašića, Bilsene Šahman, ali i Zijada Hadžijahića, uposlenika američke ambasade u Sarajevu.

Hadžijahića se tereti za krivična djela udruživanja radi činjenja krivičnih djela (čl. 249. KZ BiH), ), ometanja rada pravosuđa (čl. 241. KZ BiH) i davanja nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem (čl. 219.a KZ BiH). Za sada nije poznato kakvi će biti naredni koraci u slučaju Hadžijahića, s obzirom na to da od svih optuženih jedino on do sada nije uhapšen.

U cijelom tom slučaju Hadžijahić se dovodi u vezu s tim da je preko poznanika i svojih veza u Tužilaštvu BiH pokušao utjecati na obustavu istraga protiv Bakira Dautbašića, a zauzvrat je trebao dobiti pomoć da se njegovoj ženi osigura ambasadorska pozicija u Sloveniji.

Navode iz optužnice i krivnju navedenih osoba tužitelj će dokazivati saslušanjem 27 svjedoka, nalazima četiri stručna vještaka i prilaganjem više od 160 materijalnih dokaza.