BiH
50

Dautbašić i Šahman izašli iz pritvora uz mjere zabrane kretanja

Piše: Er. M.
Bakir Dautbašić i Bilsena Šahman (Foto: Klix.ba/Slobodna Bosna)
Bakir Dautbašić i Bilsena Šahman (Foto: Klix.ba/Slobodna Bosna)
Kandidat SBB-a za ministra saobraćaja i komunikacija BiH Bakir Dautbašić i njegova nevjenčana supruga Bilsena Šahman koji su uhapšeni u akciji Lutka 2, pušteni su na slobodu uz mjere ograničenja kretanja, potvrdila nam je advokatica Vasvija Vidović.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine predložilo je da se Bakiru Dautbašiću i Bilseni Šahman, koji su prije nešto manje od mjesec dana uhapšeni, odredi mjera kućnog pritvora.

Kućni pritvor podrazumijeva da se osumnjičenima zabranjuje svako napuštanje mjesta boravišta bez prethodnog odobrenja suda, te se uz ova ograničenja izriču i mjere zabrane sa svim svjedocima ili drugim osumnjičenim osobama. U slučaju da se prekrše ovakve mjere suda, po službenoj dužnosti se mjere zabrane pretvaraju ponovo u pritvor.

Advokatica Vasvija Vidović koja zastupa Bilsenu Šahman u postupku koji se vodi pred Sudom Bosne i Hercegovine kazala je da je njena klijentica na putu za Sarajevo s obzirom na to da se nalazila u pritvoru u Tuzli.

Ona je potvrdila i da su Šahman i Dautbašić nadležnim organima predali putne isprave, odnosno pasoše s obzirom na to da su im na prijedlog Tužilaštva BiH određene mjere zabrane kretanja. Još uvijek ostaje neizvjesno da li će Dautbašić biti imenovan za ministra saobraćaja i komunikacija BiH.

Iz Tužilaštva BiH danas je saopćeno kako predsjednik SBB-a i bivši ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić ostaje u pritvoru.

Podsjećamo, zamjenik glavnog tužioca i šef Posebnog odjela za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH Božo Mihajlović, podigao je optužnicu protiv Fahrudina Radončića, Bakira Dautbašića, Bilsene Šahman i Zijada Hadžijahića. Oni se terete da su počinili krivična djela udruživanje radi činjenja krivičnih djela, ometanje rada pravosuđa i davanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem.