BiH
0

Čolak: Teško je vjerovati da hapšenje Radončića neće imati uticaja na parlamentarnu većinu

FENA
Bariša Čolak (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Bariša Čolak (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Dopredsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Bariša Čolak (HDZBiH) kazao je danas novinarima da je teško vjerovati da uhićenje predsjednika Saveza za bolju budućnost Fahrudina Radončića neće imati uticaja na parlamentarnu većinu.

Podsjetio je da je SBB dio parlamentarne većine na svim razinama vlasti u BiH te je ocijenio da ovaj slučaj sada nije dobar za stabilnost BiH.

"I do sada je bilo spektakularnih hapšenja, ali svima je poznato kako je to završilo. U ovom slučaju radi se o složenoj situaciji budući da je u pitanju i javno glasilo - Dnevni avaz, koji je najtiražniji u BiH što dodatno daje težinu ovom slučaju", mišljenja je Čolak.

Odgovarajući na novinarsko pitanje o mogućnosti da se Radončić pozove na imunitet koji ima kao delegat u Domu naroda, Čolak pojašnjava da se na imunitet može pozvati kada je u pitanju rad u parlamentu, ali slučaj Radončića je drugačiji.

"Postoje infomacije da se Radončić odrekao imuniteta. Meni to nije poznato i u ovom slučaju ne radi se o pretpostavljenom kaznenom djelu koje je počinjeno vezan za njegov rad u parlamentu", kazao je Čolak.

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) BiH, postupajući po nalogu Tužilaštva BiH, uhapsili su jučer Radončića zbog sumnje da je počinio krivično djelo ometanja rada pravosuđa.

On je uhapšen u okviru akcije "Lutka 2" na području Hadžića. Priveden je u službene prostorije Agencije radi kriminalističke obrade.

Na pitanje da li će HDZ podržati imenovanja kandidata za državnog ministra prometa i komunikacija i za zamjenika ministra odbrane Bakira Dautbašića i Seada Jusića oba iz SBB-a kada to bude na dnevnom redu sjednice Čolak kaže da će HDZ o tome tek zauzeti stav.

"Naše opredjeljenje je bilo da SBB sudjeluje u vlasti na svim nivoima i preostalo je da to još završimo u izvršnoj vlasti na državnom nivou", zaključio je Čolak.

Državna agencije za istrage i zaštitu (SIPA) poslala je pozitivan nalaz nakon završene provjere Dautbašića i Jusića. SIPA je provjeravala tačnost informacija koje su oni naveli u obrascima Centralne izborne komisije BiH.

Dautbašića i Jusića predložio je na navedene funkcije SBB nakon što su dosadašnji ministar prometa i komunikacija Slavko Matanović te zamjenik ministra odbrane Emir Suljagić smijenjeni zbog toga što je njihova stranka, Demokratska fronta, istupila iz koalicije na vlasti.

U međuvremenu je Bakir Dautbašić uhapšen s Bilsenom Šahman. Oni su osumnjičeni za ometanje rada pravosuđa u vezi s predmetom koji se vodi protiv Nasera Keljmendija.