{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Bajramović: Popis je šansa, izjasnite se kao Romi

16.9.2013. u 16:14
5
16
Bajramović: Popis je šansa, izjasnite se kao Romi
5
Bajramović: Popis je šansa, izjasnite se kao Romi
Ženska romska mreža Uspjeh, koja okuplja 11 ženskih romskih nevladnih organizacija, zvanično je započela kampanju animiranja romske populacije da se na predstojećem popisu stanovništva u BiH izjašnjavaju kao Romi i Romkinje.
Prema posljednjem popisu stanovništva u BiH, koji je obavljen 1991. godine, u BiH je bilo 9.000 Roma. No, jasno je kako je taj broj znatno veći, a predsjednica Udruženja Romkinja Bolja budućnost iz Tuzle, Indira Bajramović, cijeni kako u BiH trenutno živi i do 100.000 Roma.

"Prema podacima romskih nevladinih organizacija, broj Roma u BiH je od 80 do 100 hiljada. Aktuelne vlasti pretpostavljaju da je taj broj od 40 do 60 hiljada. Zbog tih činjenica, ali i mnogih drugih, neophodno je da se Romi u BiH izjasne na adekvatan način. Predstojeći popis stanovnišva u BiH je posljednja šansa za poboljšanje životnih prilika romske populacije", kaže Bajramović.

Od rezultata popisa će, kako navodi Bajramović, zavisiti koliko će novca država izdvajati za potrebe Roma i njihovo integrisanje u bh. društvo.

"Popis stanovništva u BiH je prilika da Romi promijene svoj položaj. Ukoliko se svi izjasne kao Romi ili Romkinje onda će se predstavnici romske populacije s punim pravom uključiti u politički i javni život", navodi Bajramović.

Kampanja animiranja romske populacije trajat će do 15. oktobra u 10 gradova BiH. Urađeni su radijski jingl i tv spot, a bit će štampani leci, majice i bedževi s natpisom: Ja sam Rom, ja sam Romkinja.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: