BiH
254

Backović: Radit ću na vraćanju ingerencija državi BiH

FENA
Zaim Backović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Zaim Backović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Bosanskohercegovačka patriotska stranka (BPS) - Sefer Halilović u narednom četverogodišnjem mandatu imat će, prema dosad prebrojanim glasačkim listićima, jednog poslanika u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine - Zaima Backovića.

Iz ove stranke je rečeno da će sačekati konačne rezultate Centralne izborne komisije (CIK) Bosne i Hercegovine da bi se znalo da li će imati više od jednog poslanika.

U kratkom razgovoru za Agenciju FENA Backović je naglasio da će njegov prevashodni cilj djelovanja u Predstavničkom domu PSBiH biti rad na stabilnosti BiH i uvođenje BiH u mirni period bez tenzija koje su bile u prethodne četiri godine, a u tom mandatnom periodu BPS nije imala poslanika u Predstavničkom domu PSBiH.

Najavio je da će se potruditi da kao predstavnik svoje političke opcije, bez obzira na rad novog saziva Vijeća ministara BiH, prezentira javnosti zakone koji su pripremljeni u BPS-u, a koji su usklađeni s općim normama Evropske unije.

O kojim se konkretno zakonima radi, Backović nije želio govoriti naglašavajući da želi da to ostane dio njegovog parlamentarnog rada.

"Radit ću na vraćanju ingerencija državi BiH kroz izmjene Ustava BiH", naglasio je Backović.

Podsjetio je da će BPS imati svoje predstavnike na svim nivoima vlasti za koje se kandidirala na općim izborima koji su održani 12. oktobra, te je dodao da je ova stranka među prvih pet stranaka u Federaciji BiH.

Na općim izborima, prema preliminarnim, nezvaničnim i nepotpunim rezultatima CIK-a BiH, BPS je za državni parlament osvojio 30.135 glasova ili 3,58 posto.