{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Azil u našoj zemlji traže Albanci, Pakistanci, Afganistanci

S
5.10.2011. u 11:22
0
47
Azil u našoj zemlji traže Albanci, Pakistanci, Afganistanci
0
Azil u našoj zemlji traže Albanci, Pakistanci, Afganistanci
Počela regionalna konferencija
Azil u BiH traži 25 osoba, od kojih su 10 Albanci sa Kosova, rekao je danas zamjenik ministra pravde BiH Srđan Arnaut.
Arnaut je izjavio novinarima pred početak regionalne konferencije sudija o temi azila i izbjegličkih prava, da su među onima koji traže azil u BiH i četiri lica iz Pakistana, dva iz Afganistana, po jedan iz Alžira, Maroka i Nigerije.

On je naveo da je problem azila snažno izražen u zemljama zapadne Evrope, ali i u BiH. Prema Arnautovim riječima, u Imigracionom centru u Istočnom Sarajevu nalaze se i tri lica kojima je pravosnažnim odlukama administracije i sudova odbijen azil, kao i zahtjev za privremeni boravak u BiH.

"Po osnovu nezakonitog boravka određena im je i mjera protjerivanja iz BiH, a kako su nadležne službe procijenile da ta lica predstavljaju prijetnju po nacionalnu bezbjednost BiH, određena im je prije nekoliko godina mjera stavljanja pod nadzor u Imigracionom centru BiH. Trenutno se po apelaciji ovih osoba vodi postupak pred Sudom za ljudska prava u Strazburu", rekao je Arnaut.

On je naglasio da se BiH, zajedno sa drugim zemljama zapadnog Balkana, suočava i sa problemom vlastitih državljana, koji koristeći bezvizni režim, traže azil u razvijenim zemljama Evrope.

"Postoje indicije i o nelegalnom organizovanju izlaska iz zemlje i davanju sugestija za traženje azila. BiH, koja je bezvizni režim dobila prije nepunu godinu dana, suočava se sa ovim problemom, jer je oko 300 njenih državljana zatražilo azil u Švedskoj, a oko 200 u Belgiji", naveo je Arnaut i dodao da će se možda na ovoj trodnevnoj konferenciji pokušati doći i do odgovora na koji način država treba da reaguje na ovakve postupke i zloupotrebe.

On je rekao da su BiH ogromnu pomoć o pitanjima migracije i azila pružile međunarodne organizacije u BiH, navodeći kao jedan od primjera da je Delegacija EU putem IPA sredstava za 2009. godinu obezbijedila 1,5 miliona evra za izgradnju novog azilantskog centra.

Govoreći o cilju konferencije, Arnaut je rekao da ona, sagledavajući problem unutar okvira zadatih konvencijama i nacionalnim zakonodavstvom, može značajno da doprinese i normativnom razvoju ove oblasti suočavanjem zajedničkih problema i predlaganjem mogućih rješenja.

Predstavnica Delegacije Evropske unije Marija Farar Okli rekla je da se 2010. godine u odnosu na 2009. udvostručio broj lica koja traže azil u zemljama zapadnog Balkana.

"Ovaj fenomen traži usku saradnju i ovakve konferencije omogućavaju sudijama i ljudima koji se bave ovim predmetima da prošire saradnju i čuju nešto o najboljim praksama i zaključe na koji najbolji načini zaštiti tražioce azila", istakla je Oklijeva.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: