{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Azil u našoj zemlji traže Albanci, Pakistanci, Afganistanci

S
5.10.2011. u 11:22
0
47
Azil u našoj zemlji traže Albanci, Pakistanci, Afganistanci
0
Azil u našoj zemlji traže Albanci, Pakistanci, Afganistanci
Počela regionalna konferencija
Azil u BiH traži 25 osoba, od kojih su 10 Albanci sa Kosova, rekao je danas zamjenik ministra pravde BiH Srđan Arnaut.
Arnaut je izjavio novinarima pred početak regionalne konferencije sudija o temi azila i izbjegličkih prava, da su među onima koji traže azil u BiH i četiri lica iz Pakistana, dva iz Afganistana, po jedan iz Alžira, Maroka i Nigerije.

On je naveo da je problem azila snažno izražen u zemljama zapadne Evrope, ali i u BiH. Prema Arnautovim riječima, u Imigracionom centru u Istočnom Sarajevu nalaze se i tri lica kojima je pravosnažnim odlukama administracije i sudova odbijen azil, kao i zahtjev za privremeni boravak u BiH.

"Po osnovu nezakonitog boravka određena im je i mjera protjerivanja iz BiH, a kako su nadležne službe procijenile da ta lica predstavljaju prijetnju po nacionalnu bezbjednost BiH, određena im je prije nekoliko godina mjera stavljanja pod nadzor u Imigracionom centru BiH. Trenutno se po apelaciji ovih osoba vodi postupak pred Sudom za ljudska prava u Strazburu", rekao je Arnaut.

On je naglasio da se BiH, zajedno sa drugim zemljama zapadnog Balkana, suočava i sa problemom vlastitih državljana, koji koristeći bezvizni režim, traže azil u razvijenim zemljama Evrope.

"Postoje indicije i o nelegalnom organizovanju izlaska iz zemlje i davanju sugestija za traženje azila. BiH, koja je bezvizni režim dobila prije nepunu godinu dana, suočava se sa ovim problemom, jer je oko 300 njenih državljana zatražilo azil u Švedskoj, a oko 200 u Belgiji", naveo je Arnaut i dodao da će se možda na ovoj trodnevnoj konferenciji pokušati doći i do odgovora na koji način država treba da reaguje na ovakve postupke i zloupotrebe.

On je rekao da su BiH ogromnu pomoć o pitanjima migracije i azila pružile međunarodne organizacije u BiH, navodeći kao jedan od primjera da je Delegacija EU putem IPA sredstava za 2009. godinu obezbijedila 1,5 miliona evra za izgradnju novog azilantskog centra.

Govoreći o cilju konferencije, Arnaut je rekao da ona, sagledavajući problem unutar okvira zadatih konvencijama i nacionalnim zakonodavstvom, može značajno da doprinese i normativnom razvoju ove oblasti suočavanjem zajedničkih problema i predlaganjem mogućih rješenja.

Predstavnica Delegacije Evropske unije Marija Farar Okli rekla je da se 2010. godine u odnosu na 2009. udvostručio broj lica koja traže azil u zemljama zapadnog Balkana.

"Ovaj fenomen traži usku saradnju i ovakve konferencije omogućavaju sudijama i ljudima koji se bave ovim predmetima da prošire saradnju i čuju nešto o najboljim praksama i zaključe na koji najbolji načini zaštiti tražioce azila", istakla je Oklijeva.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: