{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


BiH druga u Evropi po broju emigranata

S
17.10.2011. u 12:31
0
42
BiH druga u Evropi po broju emigranata
0
BiH druga u Evropi po broju emigranata
BiH je druga zemlja u Evropi po broju emigranata sa 38,9 posto populacije, istakla je pomoćnik ministra za ljudska prava i izbjeglice Ruzmira Tihić-Kadrić na regionalnoj konferenciji "Povezivanje migracija s razvojem zemalja porijekla na zapadnom Balkanu".
Kadrićeva je na skupu održanom 13. i 14. oktobra u Sarajevu rekla da emigranti iz BiH spadaju među najobrazovanije i naglasila da je većina njih BiH napustila u ratu, ali da je migracija nastavljena i nakon sukoba.

Ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Safet Halilović rekao je da trenutno postoji između sedam i osam miliona emigranata koji vode porijeklo sa zapadnog Balkana, što čini četvrtinu ukupne populacije, te da ljudi iz dijaspore u svoje zemlje godišnje pošalju oko 10 milijardi dolara, što je 10 posto bruto društvenog proizvoda regiona.

Halilović smatra da je konferencija početak razgovora o velikoj razmjeri emigranata i mogućnosti korištenja njihovih ljudskih, finansijskih i socijalnih resursa koje dijaspora može donijeti na zapadnom Balkanu.

Šef Odjeljenja operacija pravosuđa, unutrašnjih poslova i reforme javne uprave Delegacije EU u BiH Marija Ferer Hokli rekla je da je EU poslednjih godina počela da povezuje migracije sa razvojem, te je 2005. godine usvojila Globalni pristup migracijama, koji se odnosi na dijalog i kooperaciju sa zemljama porijekla, tranzita i prijema migranata, redukciju negativnog uticaja odliva stručnjaka, kao i transfer penzionih prava, te socijalne aspekte migracije.

Konferenciju je organizovalo Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH uz pomoć Instrumenta za tehničku pomoć i razmjenu informacija Generalne direkcije za proširenje pri Evropskoj komisiji.

Učesnici konferencije saglasili su se da dijaspora ima veliki potencijal u doprinosu razvoja zemalja regije i istakli da je potrebno standardizovati politike migracija i usvojiti sistematski pristup, jer će "smanjenje emigracije iz regije zavisiti od odgovarajućeg ekonomskog razvoja".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: