"Dobit će maksimalnu kaznu"
49

Avdo Huseinović: Batko nakon presude ide u Foču, tamo će biti dočekan kao heroj

Anadolija
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
"Mi smrtne kazne nemamo, a ona bi jedina mogla donekle zadovoljiti pravdu za sve užase Veselina Vlahovića Batka", kazao je u razgovoru za agenciju Anadolija (AA) Avdo Huseinović, publicista i istraživač, svjedok Suda Bosne i Hercegovine, uoči sutrašnjeg izricanja presude spomenutom bivšem pripadniku paravojnih snaga takozvane srpske republike BiH optuženom za zločine počinjene u sarajevskim naseljima Grbavica, Vraca i Kovačići, počinjene 1992. godine.

Vlahoviću, bivšem vođi zloglasne jedinice "Bijeli anđeli", se na teret stavljaju ubistva više od 30 osoba, silovanje više od deset žena, kao i premlaćivanje, maltretiranje i pljačkanje građana nesrpske nacionalnosti. Huseinović vjeruje da će Vlahović dobiti maksimalnu kaznu od 35 godina zatvora, ali ističe da visina kazne u ovakvom slučaju nije toliko važna.

"Bitno je ovdje nešto drugo, gdje će jedan takav monstrum izdržavati kaznu? Sudeći po dosadašnjoj praksi, to će najvjerovatnije biti u Foči. A tamo će on biti dočekan kao nacionalni heroj i imat će super uslove, vjerovatno će kao bivši sportista raditi u teretani... Pravde ni na vidiku. Nažalost, mentori Vlahovića su, također, ostali nekažnjeni, bez ikakve odgovornosti. Imamo svjedočenje Biljane Plavšić koja u knjizi 'Svedočim' navodi da su Batkovi mentori bili Radovan Karadžić, Momčilo Mandić i Mićo Stanišić", kazao je Huseinović za agenciju Anadolija.

Inače, Huseinović je detaljno istraživao zločine Vlahovića i njegovih saboraca, a zahvaljujući dokazima koje je prikupio neki od Batkovih pomagača su osuđeni na dugogodišnje zatvorske kazne.

"Na mene je najviše utiska ostavila tragedija porodice Balvanović. Vlahović je, tamo, zajedno sa Sašom Baričaninom, koji je osuđen na 18 godina, učestvovao u tom zločinu. Dva brata Balvanovića i njihova majka ubijeni su u roku od desetak minuta, njihove supruge su silovane i teško maltretirane. S druge strane, gdje god je Vlahović zakoračio ostali su užasni zločini. Koristio je razne metode. Ubijao je i vatrenim oružjem, a u nekim slučajevima i sabljom je sjekao glave. Klao je i ostavljao žrtve da se pate satima. Puno uglednih i viđenih ljudi, intelektualaca je skončalo pod njegovom kamom. Radi se o jednom od najviećih dušmana ovog grada u njegovoj historiji", istakao je Huseinović.

Nadalje, Huseinović konstatira kako Vlahović sigurno nije sam izvršio sve zločine na Grbavici, te da su mnogi dželati još uvijek nekažnjeni.

"Primjer Baričanina i drugih najbolje potvrđuje ove navode. Ima tu zasigurno još desetak osoba. Grbavica je bila gradsko naselje i ljudi se nisu baš najbolje poznavali. Mnoge osobe koje su činile zločine nisu bile poznate na Grbavici. I ovo što se otkrilo više je splet okolnosti. Ali i zahvaljujući tome što se Batko ponosio zločinima, nije ih krio. Iz te jedinice Bijeli anđeli ima još najmanje deset osoba koji su bili Batkovi pomagači. Ubiti oko 400 ljudi, koliko ih je stradalo na Grbavici, ne mogu provesti samo dva ili tri čovjeka. Za mnoge zločince se još ne zna", zaključuje Huseinović.

Behaija Krnjić, tužilac u slučaju "Vlahović" istaknuo je u završnoj riječi koncem decembra prošle godine da je provedenim dokazima na jasan i nedvosmislen način utvrđena odgovornost optuženog Vlahovića za zločine protiv čovječnosti, za koje se tereti izmijenjenom optužnicom, te da su potvrđeni svi relevantni elementi bića tog krivičnog djela.

Naglasio je da izrečenu ocjenu temelji na činjenicama do kojih se došlo tokom dokaznog postupka, odnosno na iskazima 112 saslušanih svjedoka, čitanju zapisnika o iskazima 16 svjedoka, koji iz objektivnih razloga nisu mogli biti saslušani neposredno, kao i na nalazima sudskih vještaka i materijalnim dokazima.Tužitelj Krnjić je naveo da su iskazi svjedoka autentični, vjerodostojni, podudarni i dosljedni, te da u potpunosti pružaju mogućnost Sudskom vijeću da donese na zakonu zasnovanu presudu. U tom kontekstu, istakao je da pri ocjeni svjedočenja treba imati u vidu da se radi o žrtvama teških zločina, te činjenicu da ni odbrana nije osporavala okolnosti iz inkriminiranog perioda. U uvodnom dijelu tužitelj Krnjić se osvrnuo na opće elemente krivičnog djela za koje se Vlahović tereti, a što podrazumijeva postojanje širokog i sistematičnog napada usmjerenog protiv civila nesrpske nacionalnosti i svjesno sudjelovanje optuženog u tom napadu. U tom pogledu, podsjetio je na praksu Haškog tribunala (ICTY) i Suda BiH, te na dokaze koji su provedeni u ICTY, a koji se prihvataju kao utvrđene činjenice, posebno u pretresima protiv Stanislava Galića, Momčila Krajišnika i Dragomira Miloševića, a koji govore o širokom i sistematičnom napadu na civile u opkoljenom Sarajevu, uključujući kampanju snajperskog djelovanja i neselektivnog granatiranja civilnih ciljeva.

Sud BiH potvrdio je 24. februara 2011. godine optužnicu u predmetu Veselin Vlahović koja ga tereti za krivično djelo - zločini protiv čovječnosti.

U optužnici se navodi da je Vlahović kao pripadnik paravojnih snaga tzv. srpske republike BiH, a kasnije RS-a, vršio progon nesrpskog stanovništva u naseljima Grbavica, Vraca i Kovačići. Veselin Vlahović se, među ostalim, tereti da je u okviru progona na nacionalnoj, etničkoj i vjerskoj osnovi počinio ubistva i sudjelovao u ubistvima, te odvođenju u ropstvo, silovanjima, protupravnim zatvaranjima, fizičkom i psihičkom zlostavljanju, pljačkama, te prisilnim nestancima nesrpskog stanovništva.