{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sud BiH će danas izreći presudu Veselinu Vlahoviću Batku

29.3.2013. u 07:30
82
22
Sud BiH će danas izreći presudu Veselinu Vlahoviću Batku
82
Sud BiH će danas izreći presudu Veselinu Vlahoviću Batku
Veselin Vlahović Batko
Sud Bosne i Hercegovine danas će izreći presudu zloglasnom Veselinu Vlahoviću Batku, koji je tokom rata bio strah i trepet za civile nesrpske nacionalnosti u sarajevskim naseljima Grbavica, Vraca i Kovačići.
Vlahoviću, bivšem vođi jedinice "Bijeli anđeli" se na teret stavljaju ubistva više od 30 osoba, silovanje više od deset žena, kao i premlaćivanje, maltretiranje i pljačkanje građana nesrpske nacionalnosti.

Tužilac Behaija Krnjić u završnoj riječi je naveo kako je provedenim dokazima na sudu jasno utvrđena Vlahovićeva odgovornost za zločine protiv čovječnosti, za koje ga se tereti izmijenjenom optužnicom. Protiv Vlahovića je svjedočilo 112 svjedoka, a pročitani su zapisnici iskaza još njih 16. Riječ je o ljudima koji su žrtve teških zločina za koje je optužen Vlahović.

Sud BiH je optužnicu koja Vlahovića terti za zločine protiv čovječnosti potvrdio 24. februara 2011. godine. U optužnici se navodi da je kao pripadnik paravojnih snaga samoproglašene Srpske republike BiH, a kasnije RS-a, progonio nesrpsko stanovništvo u sarajevskim naseljima Grbavica, Vraca i Kovačići.

Na teret mu se, između ostalog, stavljaju ubistva, učestvovanje u ubistvima, odvođenje u ropstvo, silovanja, protupravna zatvaranja, fizička i psihička zlostavljanja, pljačke te prisilna odvođenja ljude kojima se gubi svaki trag.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: